AZ heeft woensdagavond verrassend de halve finale van de KNVB-beker weten te bereiken door met 3-0 te winnen bij Ajax.

Door twee treffers van Jozy Altidore en één van Johann Berg Gudmundsson beslisten de Alkmaarders het duel in de laatste twintig minuten.

AZ speelt op 9 mei in de eindstrijd tegen PSV, dat eerder op de avond PEC Zwolle met 3-0 versloeg.

Ajax kan zich na de eerdere uitschakeling door Steaua Boekarest in de Europa League alleen op de competitie concentreren.

Rust

Trainer Frank de Boer liet in de aanloop naar de halve eindstrijd al duidelijk merken waar zijn prioriteiten liggen. Met het oog op de uitwedstrijd van zaterdag bij FC Twente begonnen Siem de Jong, Christian Eriksen, Daley Blind, Kolbeinn Sigthorsson en Viktor Fischer naast doelman Kenneth Vermeer op de bank. Isaac Cuenca mocht zelfs op de tribune plaatsnemen.

''Het is niet zo dat ik hen wilde sparen'', verklaarde de trainer die vorige week nog vertelde dat zijn spelers leren van een overvolle agenda met drie duels in de week. ''Maar ik moest helaas keuzes maken. Sigthorsson, Cuenca en Fischer kunnen op dit moment hooguit twee duels in de week spelen."

"Eriksen heeft al een tijdje last van zijn knie en De Jong klaagt steeds over zijn kuit. Metingen wezen uit dat ook Blind rust nodig heeft. Als ik dan moet kiezen, dan heb ik ze er zaterdag liever tegen FC Twente bij.''

Ook met basisspelers als Mitchell Dijks, Thulani Serero, Jody Lukoki, Danny Hoesen en Derk Boerrigter in de gelederen was Ajax in staat om de bezoekers uit Alkmaar onder druk te zetten.

Forceren

Doelman Esteban, vorig jaar in het bekertoernooi nog belaagd door een Ajax-fan uit Almere, reageerde echter attent op doelpogingen van Lasse Schöne en Derk Boerrigter. Hij had geluk dat Niklas Moisander van dichtbij op de paal schoot.

AZ leunde een beetje achterover en wachtte naar goed voorbeeld van Roda JC en ADO Den Haag onlangs in de Arena geduldig op een mogelijkheid om toe te slaan. Voor rust kreeg alleen Adam Maher zo'n kans. Hij schoot gehaast naast.

Ajax domineerde ook lang in de tweede helft, maar had net als de laatste weken moeite met scoren. Met het inbrengen van Sigthorsson en Fischer hoopte De Boer een beslissing te forceren.

Niet Ajax maar AZ kwam echter na 74 minuten op voorsprong, na een rake kopbal van Altidore op aangeven van Maher. Invaller Gudmundsson schoot de bezoekers na 88 minuten definitief naar de finale. Altidore tekende in blessuretijd voor de derde treffer.