Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Matchfixing

FIFA legt wereldwijde schorsingen op wegens matchfixing

De wereldvoetbalbond FIFA zet de strijd tegen matchfixing onvervaard voort. De organisatie in Zürich legde dinsdag 74 spelers en officials schorsingen op die wereldwijd gelden.
Door ANP/Novum

Het betreft zeventig voetballers en officials die al door de Italiaanse federatie zijn bestraft voor illegaal gokken op wedstrijden. De overige vier zijn al veroordeeld door de Zuid-Koreaanse bond.

De Italiaanse voetbalbond heeft vorig jaar in totaal 106 spelers en officials veroordeeld voor matchfixing. Het leidde tot schorsingen die varieerden van een maand tot levenslang.

De nationale schorsingen die nog van kracht zijn, zijn nu overgenomen door de tuchtcommissie van de FIFA en gelden dus voor alle competities ter wereld.

Libanon

De Aziatische voetbalbond AFC gaat de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Libanon en Qatar onderzoeken. De internationals van Libanon die dinsdag voor het leven werden geschorst, Mahmoud al Ali en Ramez Dayoub, zouden het duel vorig jaar hebben beïnvloed.

Qatar won met 1-0 van Libanon en is mede daardoor nog volop in de race voor een ticket voor het wereldkampioenschap in Brazilië van 2014. Voor Libanon zijn de kansen op plaatsing een stuk minder gunstig. De poule bestaat verder uit Zuid-Korea, Iran en Oezbekistan.

De AFC maakte bekend het matchfixingschandaal in Libanon tot de bodem uit te willen zoeken. Behalve sleutelfiguren Ali en Dayoub, die geld van wedkantoren zouden hebben aangenomen, werden nog eens 22 voetballers bestraft. Zij kregen van de nationale bond schorsingen variërend van één tot drie seizoenen.


Lees meer over:

FIFAMatchfixing

Aanbevolen artikelen