GELSELAAR - Jan Maarten Heideman heeft weer een uitvinding toegevoegd aan zijn reeks van innovaties. De komende weken gaat de marathonschaatser op zomerijs de warmteschaats testen.

Het is een idee van hemzelf en Gert Ruitenberg, broer van de schaatsers Henri en René en materiaalman van DSB. Met een warmteschaats kan de tempratuur van het schaatsijzer worden beïnvloed. In de komende weken wordt getest welke temperatuur de optimale glijsituatie voor de schaatsers oplevert. Het verwarmen van de ijzers kan op verschillende manieren, maar over de methodes doen de uitvinders nog geen mededelingen.

Heideman en Ruitenberg kwamen vorig jaar met de wisselschaats. De warmteschaats is hierbij van groot belang. Die maakt het bij het testen en wedstrijden mogelijk snel te wisselen van ijzer. Heideman hoopt met de warmteschaats met een zo hoog mogelijke snelheid te kunnen trainen. Hij kwam in het verleden met andere vernieuwingen als de klapschaats, carveschaats, 3D-schaats, haaienvinnenpak en kluunschoen.