Dopingleverancier Stefan Matschiner bezorgde de kopmannen van de Raboploeg minimaal twaalf bloedzakken in drie jaar Tour de France, tussen 2005 en 2007. 

Dat bericht de Volkskrant woensdag. De Oostenrijker zou vier klanten hebben gehad: Michael Boogerd, Thomas Dekker, Michael Rasmussen en Denis Mentsjov.

Matschiner, een voormalig atleet en sportmanager, was de spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma.

"Ik heb Dekker, Rasmussen en Boogerd een rekening gestuurd", laat hij weten. Dekker en Rasmussen bekenden onlangs het gebruik van bloeddoping. Over Boogerd zegt Matschiner: "Ik wil dat hij zelf naar voren stapt. Hij moet ophouden met liegen."

Boogerd heeft het gebruik van verboden middelen altijd ontkend. Hij zegt zijn verhaal te willen doen bij de commissie-Sorgdrager, die onderzoek doet naar de dopingcultuur in Nederland.

Volgens Matschiner was de ploegleiding van Rabobank op de hoogte van de praktijken en betaalden de renners zelf voor de doping. Ploegarts Geert Leinders bracht het bloed bij de renners in.

Franse agenten

In de Tour van 2005 gebeurden de transfusies in het Duitse Karlsruhe, vanwege de reputatie van de Franse agenten als het om dopingovertredingen gaat. De Tour kende dat jaar een etappe met aankomst in Duitsland.

In de jaren daarna maakte de ploegleiding van Rabobank definitief de weg vrij voor Matschiner, die de coureurs zelfs op hun kamers mocht bezoeken. Ook durfde de equipe bloedtransfusies op Franse bodem aan.

Rabobank won in 2007 bijna de Tour de France met Rasmussen. De Deen werd, toen hij de etappekoers leek te hebben beslist, enkele dagen voor aankomst in Parijs door de ploegleiding uit de ronde gezet omdat hij had gelogen over zijn where-abouts.