KAISERSLAUTERN - Als slechte generale repetitiesinderdaad een goede uitvoering beteken, dan belooft het EK-duelNederland - Duitsland volgende week een knaller van jewelste teworden. Na de flater van Oranje tegen Ierland zag Rudi Völler zijne interland als Duits bondscoach zondagavond volledig verknoeid.

'Die Mannschaft' verloor het oefenduel tegen Hongarije inKaiserslautern met 0-2. Sandor Torghelle strafte voor rust twee vande vele Duitse blunders af.

Twijfel

De selectie van Völler krijgt nu twee dagen vrij om woensdagnaar Faro te vliegen. De 36.000 toeschouwers in het FritzWalter-stadion en het voetbalminnende volk voor de buis bleven ingrote twijfel achter. Niets wees er zondag op dat de nummer tweevan het laatste WK er klaar voor is over negen dagen in Porto tegenNederland het EK goed in te zetten. Völler en Advocaat kunnenelkaar wat dat betreft de hand schudden.

De nederlaag was schrijnend, te meer daar de Hongaarsebondscoach Lothar Matthäus slechts met een gelegenheidsformatie konverschijnen. Bij Duitsland rammelde het in alle linies. Door degeleverde inspanningen gedurende de twee weken trainingskamp in hetZwarte Woud ontbraken de fysieke kracht en zelfs de mentaleweerbaarheid om te knokken.

Lichtpunt

Enig lichtpunt was verdediger Philipp Lahm. Hij deed weinig fouten bemoeide zich ook regelmatig succesvol met de opbouw. InvallerBastian Schweinsteiger bewees na rust zijn talent. Hij overtuigdewel, evenals de jonge Kölner Lukas Podolski, die een kwartier meemocht doen. Verder was het een en al droefenis. Kevin Kuranyi, dietegen Zwitserland tweemaal scoorde, kreeg rust wegens rugklachten.Miroslav Klose bleek allesbehalve de ideale vervanger.

"Als de laatste test mislukt, is dat qua resultaat niet inorde. We hebben stof ter overdenking gekregen", zei Völler naafloop. "Maar je moet ook niet al te dramatisch doen over dezenederlaag. Bij het EK tellen de uitslagen van de voorbereiding nietmeer."

Frisheid

"Natuurlijk verliezen we niet graag en misschien hebben we onsin slaap laten sussen door de vele ontbrekende Hongaren, maariedereen heeft kunnen zien dat op dit moment dat laatste stapjeniet kan worden gezet. De frisheid ontbrak domweg." Invergelijkbare bewoordingen reageerde hij zaterdag in navolging vanAdvocaat op de afgang van Nederland tegen Ierland (0-1).