PARIJS - De ongeplaatste Argentijn Gaston Gaudio heeftzondagavond op Roland Garros in Parijs de finale enkelspel van deOpen Franse tenniskampioenschappen gewonnen. Hij versloeg in vijfsets zijn derde geplaatste landgenoot Guillermo Coria: 0-6 3-6 6-4-1 8-6.

Zó goed maar zó dom. Guillermo Coria wilde de finalevan Roland Garros niet winnen, de Argentijn wilde er eendemonstratie van maken: een one-man-show van het bestegraveltennis. Want de grote specialist op het rode stof was hij, enniemand anders. Zijn opponent Gaston Gaudio mocht als slachtofferdienen, ook al was hij een landgenoot.

Nederlagen

De 22-jarige Guillermo Coria won van zijn laatste 48 wedstrijdenop gravel 46 stuks. De twee nederlagen leed hij vorig jaar inParijs tegen een grootse Martin Verkerk en een paar weken geledenin het Hamburg Masters tegen de Zwitser Roger Federer, no. 1 van dewereld.

Verkerk en Federer waren in de Open Franse al lang gesneuveld.Hij, Coria, 3e geplaatst kon het grandslamtoernooi eenvoudig nietverliezen. Hij was in zes partijen door het toernooi geraasd enmoest alleen Gaudio nog opknappen. Zenuwlijder Gaudio, drie jaarouder en als 44e op de wereldranglijst ongeplaatst, had een goedtoernooi gespeeld, maar kon geen probleem vormen.

Recordtijd

In de finale ging Coria als een razende te keer. Hij won deeerste set met 6-0. Hij ging voor alle ballen, rende veel om zijnforehand heen om winners te slaan en sprintte op elke dropshot. Detweede set pakte hij met 6-3. Het had er alle schijn van dat hetArgentijnse onderonsje voor de eerste Argentijnse winnaar op RolandGarros sinds Guillermo Vilas in 1977 een nieuwe recordtijd gingopleveren.

De Franse massa op de tribunes rond het centre court had vaakgeklapt voor mooie punten van Coria maar begon door deeenzijdigheid de kant van het slachtoffer te kiezen. De sporadischepunten van Coria kregen steeds meer waardering. Gaudio, niets meerte verliezen hebbend, vocht zich in de set, maakte tegen het eindeeen prachtig punt dat Coria mentaal uit evenwicht bracht. Gaudiowon de derde set met 6-4.

Kramp

De vierde set ging met 6-1 naar hem omdat bij Coriakrampverschijnselen begonnen op te treden. Hij had zich in deeerste set, toen hij als een wervelwind zijn demonstratiegraveltennis weggaf, te veel geforceerd. Dom als hij was, had hijniet gedoseerd. Coria zou zwaar betalen, heel zwaar.

In de vijfde set, toen de beslissing moest vallen, vloeiden ookbij Gaudio de krachten weg en kregen de zenuwen bij hem weer deoverhand. Beide spelers hadden nauwelijks nog kracht om eenbehoorlijke opslag te slaan. Coria gaf zelfs huisvrouwenservicesweg.

Kapot

Gaudio kreeg de favoriet maar niet kapot. Met zijn laatstereserves kreeg Coria op 6-5 twee matchpoints, maar zijn opslag waste zwak om de overwinning te kunnen pakken. Gaudio maakte gelijknaar 6-6 en hield eindelijk een keer zijn service. Hij triomfeerdeop de zwakke service van de uitgeputte Coria.

Na het beslissendepunt smeet Gaudio zijn racket hoog in de lucht en maakte hij eenererondje richting de armen van Guillermo Vilas, zijn en Coria'sgrote voorbeeld. Gaudio bedankte hem dan ook. "Dankzij hem zijnwij gaan tennissen."

Tranen

Gaudio kon van de emoties amper een woord uitbrengen. Net als nahet bereiken van de finale barstte hij in tranen uit. "Vanaf mijnkinderjaren was dit een droom voor mij. Dit moment is te veel voormij, ik weet niet wat ik moet zeggen. Coria speelde ongelooflijkgoed. Ik weet zeker dat de trofee volgend jaar voor hem zal zijn."

Guillermo (genoemd naar Vilas) Coria loofde de winnaar. "Gastonheeft moed getoond bij matchpoints tegen. Hij verdiende de titel,hij is een groot speler. Volgend jaar kom ik terug en dan neem ikrevanche."