AMSTERDAM - Gehinderd door een gebrek aan vorm bij veel vanzijn spelers bouwt Dick Advocaat de komende anderhalve week ingrote haast aan een ploeg die het eerste duel op het EK tegenDuitsland moet winnen. Bij een gebrek aan alternatieven schenkt hij Oranje toch maarweer vleugelspitsen.

In navolging van de laatste drieoefeninterlands leerde de gênante en verloren ontmoeting metIerland zaterdag in de ArenA de bondscoach weer hoe het nietmoet. De door twijfels beheerste Advocaat smeet na afloop van deafgang tegen de Ieren het systeem met de veelbesproken ruit op hetmiddenveld ogenschijnlijk onherstelbaar in veel stukjes aandiggelen.

Vleugelspitsen

Nederland gaat volgens de bondstrainer in ieder geval metvleugelspitsen en slechts één centrale aanvaller spelen. Bij gebrekaan buitenspelers in vorm nam Advocaat nog geen week eerder na denederlaag tegen de Belgen verbaal afscheid van een speelwijze metaanvallers op de flanken.

De drie vleugelspitsen in de selectie van het Nederlands elftalsteken nog steeds niet in grootse vorm. Arjen Robben is in potentiede beste van de drie. De aanwinst van Chelsea klaagde na afloop vanzijn invalbeurtje tegen Ierland opnieuw over zijn hamstringdie hij na de winterstop al twee keer scheurde. De oorzaak van de lichte pijn lag echterniet bij de hamstring, maar vlak boven zijn knie. Robben isgemasseerd en heeft nergens last meer van.

Van der Meyde

Het lichaam van deblessuregevoelige Marc Overmars lijkt ook niet klaar voor veelspeelminuten. Zo kan het gebeuren dat alle ogen weer gericht zijnop Andy van der Meyde, afgelopen week tijdens het trainingskamp inZwitserland wegens vormgebrek vaak rechtsback bij de B-ploeg optrainingspartijtjes.

De vaste bankzitter van Internazionale lijkt voorbestemd voor depositie van rechtsbuiten. Op de linkerflank komt Advocaatwaarschijnlijk met een behoudend alternatief. Als dehamstring van Robben blijft protesteren, zal de bondscoach op die positiewaarschijnlijk kiezen voor Edgar Davids of Rafael van der Vaart.

Inzicht

Een gesprek met enkele van zijn belangrijkste spelers moetAdvocaat dinsdag meer inzicht geven in hoe hij zijn centralemiddenvelder gaat gebruiken. De bondscoach kan kiezen voor eenspeler vlak achter de diepe spits. Hij kan ook iemand vlak voorzijn centrale verdedigers posteren. Voor de eerste en meestaanvallende optie is Clarence Seedorf een voorname kandidaat.

De best presterende international op de trainingsweek in hetZwitserse Lausanne liep tegen de Ieren een spierblessure bijzijn bovenbeen op, maar die lijkt mee te vallen. Een MRI-scan liet geen ernstige beschadigingen zien. Voor de zekerheid volgt maandag een tweede scan.

Onder de maat

Ruim een week voor het duel met de Duitsers kent Advocaat nogveel problemen. Het heeft er veel van weg dat de bondscoach nietvoor de beste maar minst slechte optie kiest. Oranje presteerdetegen de Ieren met vier middenvelders en twee centrale spitsenopnieuw zwaar onder de maat. Ruud van Nistelrooij en PatrickKluivert bleken rond het overvolle strafschopgebied opnieuw geengoed koppel. Maximaal één van de twee start tegen de Duitsers.

Ook bij gebrek aan vleugelspitsen in vorm kiest Advocaat tochmaar weer voor het de laatste maanden nauwelijks beoefende systeemmet twee buitenspelers en een centrale aanvaller. De supporterstijdens het duel tegen Ierland hebben er weinig vertrouwen in. Meteen schril en lang fluitconcert namen ze afscheid van de ploeg dievolgens afspraak na afloop van het verloren duel een kwartier langdoor Frans Bauer werd toegezongen.

Pijnlijk

Als enige international liet Jaap Stam de pijnlijkeafscheidsceremonie snel aan zich voorbij gaan. Met gebogen hoofdliep hij naar de kleedkamer. Een opmerking van keeperstrainer Hieleover de verloren laatste oefeninterland van Oranje in de aanloopnaar het succesvolle EK van 1988 bood ogenschijnlijk weinig troost.