Steve McClaren en FC Twente gaan met onmiddellijke ingang uit elkaar. De coach heeft zijn contract zelf ingeleverd, een beslissing die de clubleiding accepteerde.

''De club is groter dan een individu. Twente heeft een te grote plek in mijn hart om de vooruitgang in de weg te staan'', aldus de trainer op de website van de Tukkers.

De positie van de 51-jarige Engelsman stond al enige tijd ter discussie.

FC Twente was sinds de jaarwisseling bezig aan een zeer slechte serie. De Tukkers sprokkelden slechts vier punten bijeen in zes duels.

"Na het verlies van afgelopen weekeinde bij Heerenveen probeerden het bestuur van Twente en ik een oplossing te vinden voor de moeilijke periode die we doormaken. We spraken over de verwachtingen, over de top vier-ambitie en dat het halen van Europees voetbal altijd een belangrijk doel is", aldus McClaren.

Druk

"De afgelopen weken hebben we veel kritiek gekregen, hoewel we in de winterstop nog gedeeld eerste stonden. De recente optredens zorgden voor protest van de fans. Dat resulteerde in extra druk. De gesprekken met het bestuur gingen daar ook over: hoe konden we die druk verlichten? De spelers hebben de steun van de fans nodig."

"Ik had ook garanties nodig over mijn positie, voor nu en in de toekomst. Ik begreep dat de club die niet kon geven in deze periode. Daarom besloten we dat het 't beste is voor de club dat ik vertrek.''

Twente stelde McClaren begin 2011 aan als opvolger van Co Adriaanse. Het was de tweede termijn van de Brit in Enschede, in 2010 loodste hij de Tukkers naar de landstitel.

Na die triomf ging McClaren bij VfL Wolfsburg aan de slag. In Duitsland werd hij nog voor het einde van zijn eerste seizoen ontslagen. Later in 2011 was hij kortstondig actief bij Nottingham Forest.

Flitsende start

De voormalige bondscoach van Engeland kende een flitsende start van zijn tweede periode in Enschede, maar in de slotfase van het voorbije seizoen verloor Twente veel punten. De Tukkers finishten als zesde en haalden alleen Europees voetbal dankzij het Fair Play-klassement.

Dit seizoen werd Twente al voor de winterstop uitgeschakeld in de KNVB-beker en de Europa League. Nadat de resultaten ook in de eredivisie tegenvielen, ontstond er grote onvrede bij de fans.

McClaren had een contract tot medio 2014 bij Twente. Komende zaterdag spelen de Tukkers, die zijn afgezakt naar de vijfde plaats in de eredivisie, in eigen huis tegen Ajax.

Schreuder

De trainingen en wedstrijden van Twente zullen vooralsnog worden geleid door Alfred Schreuder, geassisteerd door Boudewijn Pahlplatz en Youri Mulder.

Mocht Schreuder het seizoen afmaken als interim-trainer dan heeft Twente daarvoor wel dispensatie van de KNVB nodig. Schreuder beschikt nog niet over het hoogste diploma voor coach betaald voetbal.