LAUSANNE - De spelers van het Nederlands elftal hebben donderdag tijdens het trainingskamp in het Zwitserse Lausanne onverwacht bezoek van dopingcontroleurs van de UEFA gehad. Vier internationals zijn op gebruik van ongeoorloofde middelen onderzocht.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het interlandvoetbal dat landenploegen in de aanloop van een grote eindronde op dopinggebruik worden getest. Alle zestien deelnemers aan het EK krijgen nog voor de start van het toernooi bezoek van controleurs. Het is nog onbekend wanneer de resultaten van de steekproeven worden prijsgegeven.

Bij drie spelers van het Nederlands elftal werd in 2001 een te hoog percentage nandrolon gemeten. Frank de Boer, Edgar Davids en Jaap Stam ontkenden het verboden spierversterkende middel te hebben gebruikt. Ze moesten wel een schorsing uitzitten.

KNVB

De KNVB let zorgvuldig op het voedsel van de internationals. Een deel van het vlees van alle maaltijden wordt ingevroren. Zo kan bij mogelijke problemen worden nagegaan of een eventueel te hoog percentage nandrolon iets met het voedsel van de voetbalbond te maken heeft. Het menselijk lichaam kan nandrolon zelf ook aanmaken.