SYDNEY - De olympische vlam is vrijdag teruggekeerd in Sydney, de plaats waar bijna vier jaar geleden de beste Zomerspelen ooit werden gehouden. De toorts begon in Australië aan een tocht van zes weken langs alle continenten.

De fakkel, die op 25 maart in het Griekse Olympia door zonnestralen werd aangestoken, komt op 9 juli weer in Griekenland aan. Op 13 augustus wordt het olympisch vuur aangestoken in het olympisch stadion in Athene tijdens de openingsceremonie van de Zomerspelen.

Amsterdam

De vlam arriveert op 23 juni op Schiphol vanwaar het vuur richting de Arena in Amsterdam vertrekt. In totaal zal de fakkel ongeveer 48 kilometer op Nederlands grondgebied afleggen. Het Olympisch Stadion is iets na 19.00 uur, ongeveer zes uur na aankomst, het eindpunt.

Fakkeldragers

Circa 120 fakkeldragers in de leeftijd van 14 jaar en ouder zijn betrokken bij de Nederlandse tocht. Wereldwijd zijn ongeveer 11.000 fakkeldragers actief, onder wie tal van prominenten.

In Sydney, waar de olympische fakkel in een kleine lantaarn arriveerde per vliegtuig, nam de Australische vice-premier John Anderson de vlam in ontvangst. Daarna werd de fakkel naar het Sydney Opera House gebracht, waarna olympisch kampioene Cathy Freeman, die vier jaar geleden in het olympisch stadion het olympisch vuur aanstak, de eerste meters met de toorts maakte.

"Ik ben trots, heel trots dat ik dit weer mag doen", zei Freeman. "Ik hoop de wereld hiermee nader tot elkaar te brengen. De olympische boodschap is heel speciaal voor mij."