NOORDWIJK - Bondscoach Dick Advocaat is teleurgesteld dat Ruud van Nistelrooy, Kevin Hofland, Edgar Davids en Wilfred Bouma zich wegens een blessure hebben afgemeld voor de oefeninterland van het Nederlands elftal woensdag tegen Spanje.

Kwaad is de Hagenaar echter over de reden waarom Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt geen deel willen uitmaken van de selectie. Het moet dan ook raar lopen willen beide Feyenoorders binnenkort nog een uitnodiging voor de selectie ontvangen.

Paul Bosvelt kan voorlopig helemaal niet meer rekenen op de sympathie van de bondscoach. De aanvoerder van Feyenoord liet bij monde van technisch directeur Rob Baan van zijn club weten dat hij de belangen van zijn werkgever boven die van Oranje stelt.

Pierre van Hooijdonk vertelde het de bondscoach tenminste nog zelf. Met het oog op de drukke wedstrijdkalender van Feyenoord achtte hij het niet verstandig de plaats in te nemen van de geblesseerde Ruud van Nistelrooy.

Onbegrijpelijk

,,Echt onbegrijpelijk'', foeterde Dick Advocaat maandag na afloop van een korte training op het strand van Noordwijk.

,,Natuurlijk respecteer ik de belangen van de clubs. Sterker nog, ik heb aan de verenigingen gedacht en bewust geen interland in april gepland. En dan krijg je dit. Hier ben ik helemaal niet blij mee. Niet alleen Feyenoord heeft een drukke maand voor de boeg. De andere jongens krijgen ook veel wedstrijden voor de kiezen. En zij zijn er toch ook.''

Dick Advocaat kreeg maandag weer drie afmeldingen. Na Bosvelt en Van Nistelrooy bedankten ook Edgar Davids, Kevin Hofland en Wilfred Bouma voor de interland tegen Spanje.

De laatste verscheen helemaal niet in het mondaine Noordwijkse hotel Huis ter Duin. Davids en Hofland lieten zich nog wel medisch onderzoeken. De medische staf van het Nederlands elftal stuurde het duo echter al snel naar huis.

,,Ze konden echt niet spelen'', aldus Advocaat. ,,Hoe graag ze ook wilden. Dan hoor je mij niet klagen. Dat is overmacht.''

De bondscoach heeft drie vervangers voor het geblesseerde vijftal opgeroepen. Patrick Paauwe en Denny Landzaat meldden zich op tijd voor de eerste training. André Ooijer kreeg pas om half vier een telefoontje en moest de lichte test op het Noordwijkse strand aan zich voorbij laten gaan.

Zo kwam het dat Oranje voor het oog van tientallen schoolkinderen en toeristen slechts met zestien internationals en bondscoaches Advocaat en Van Hanegem een ontspannen training afwerkte.

De oefening bestond uit een strandwandeling van een half uur en een positiespelletje van een kwartier. Arthur Numan haakte eerder af met een blessure aan een scheenbeen. Ronald Waterreus, de kersverse tweede doelman van Oranje, besloot daarop een wegwerker met een oranje hesje voor het positiespel uit te nodigen. De toeschouwer gaf echter geen gehoor.

De bondscoach kon de grap van de keeper van PSV wel waarderen. ,,Lachen toch, zo erg is het dus niet bij het Nederlands elftal. Als je het maar een eer vindt om voor je land te spelen.''