ROTTERDAM - De Graafschap is na een jaar afwezigheid weer terug in de eredivisie. De Doetinchemmers bewerkstelligden donderdagavond op Woudestein tegen Excelsior de promotie: 3-2. Van der Kruis zorgde met de derde Doetinchemse treffer in de laatste minuut voor de feestvreugde.

De promotie was mede te danken aan Volendam dat in de zesde en laatste speelronde in groep B van de nacompetitie zijn sportieve plicht vervulde tegen Heracles Almelo: 2-2.

Video: Bekijk reacties na Volendam - Heracles smallband / breedband

Waar in groep A de beslissing al maandag was gevallen (Vitesse blijft in eredivisie), aasden in groep B nog drie ploegen op promotie. De Graafschap en Heracles Almelo deelden de koppositie met tien punten en een gelijk doelsaldo (+5). Ook Excelsior had met acht punten nog een minimale kans op promotie.

Hoofdprijs

De hoofdprijs ging echter naar De Graafschap van de scheidende trainer Frans Adelaar, die komend seizoen bij ADO Den Haag aan de slag gaat. Hij kende een moeizaam seizoen met zijn ploeg, dat als de gedoodverfde favoriet aan de competitie begon. De fanatieke aanhang in stadion De Vijverberg wilde met Adelaar het verloren seizoen onder Peter Bosz zo snel mogelijk vergeten.

De start van De Graafschap was echter desastreus. De ploeg werd in de eerste wedstrijd van het seizoen afgedroogd door de andere titelfavoriet Sparta: 1-6. Uiteindelijk haalden de Doetinchemmers met pijn en moeite de nacompetitie. Gert Kruys (kampioen met FC Den Bosch) heeft nu de loodzware taak om als opvolger van Adelaar De Graafschap in de eredivisie te houden.

Spanning

Het duel in Rotterdam stond bol van de spanning. In de twintigste minuut kwam Excelsior op voorsprong via El Hamdaoui, wiens meespelen wegens een blessure lang onzeker was. De Doetinchemmers hielden ondanks de achterstand het betere van het spel en dat resulteerde vlak voor rust in de verdiende gelijkmaker via Van Leerdam.

Na rust zette Van Stee smaakmaker Kalou in. De aanvaller uit Ivoorkust kan wegens een liesblessure geen hele wedstrijd aan. Desondanks zette Van Leerdam De Graafschap opnieuw op voorsprong.

Even sloeg de paniek toe toen de thuisploeg via Van Dieren 2-2 maakte. Op het moment dat iedereen zich had verzoend met een beslissingsduel zondag tussen De Graafschap en Heracles Almelo sloeg nota bene voormalig Excelsior-verdediger Van der Kruis toe: -2.