LAUSANNE - Roy Makaay begint zaterdagavond als centrumspits aan de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Ierland. De aanvaller van Bayern München dankt de basisplaats aan zijn goede invalbeurt tegen de Faeroër Eilanden en sterke optreden tijdens de trainingen.

Makaay vormt tegen de Ieren waarschijnlijk centraal in de aanval een koppel met Ruud van Nistelrooij. Bondscoach Advocaat koppelde donderdagavond tijdens het afsluitende trainingspartijtje beide aanvallers aan elkaar. Jaap Stam speelde niet mee. De verdediger werd in het hotel aan zijn lies behandeld. Marc Overmars en Arjen Robben sloegen uit voorzorg de ochtendtraining over.

De blessuregevoelige Overmars hoeft van Advocaat maar één keer per dag te trainen. Robben, pas net van een hamstringblessure hersteld, volgt deze week nog een aangepast programma. Na het weekeinde traint hij volledig met de selectie mee.

Spitsenkoppel

Twaalf dagen voor de eerste wedstrijd van Oranje op het EK tegen Duitsland worden de contouren van de favoriete formatie van Advocaat langzaam zichtbaar. De bondscoach twijfelt vooral nog over de invulling van het spitsenkoppel. De nog niet geheel overtuigend spelende Van Nistelrooij lijkt voorlopig eerste keus in de aanval.

Diep in zijn hart koppelt Advocaat het liefst Kluivert aan de spits van Manchester United. De aanvaller van Barcelona mist echter nog wedstrijdritme. Makaay mag daarom tegen Ierland laten zien dat hij niet alleen bij zijn club een goede aanvaller is. Het doet Advocaat goed dat hij Kluivert bijna iedere dag iets beter ziet worden. "Hij gaat zeker vooruit en gelukkig hebben we nog bijna twee weken."

Weinig twijfels

Advocaat kent ogenschijnlijk weinig twijfels meer over de bezetting van het middenveld en verdediging. In de defensie zijn Van der Sar, Reiziger, Stam, Bouma en Van Bronckhorst eerste keus. Op het middenveld genieten Sneijder, Cocu, Van der Vaart en Davids op dit moment het vertrouwen.

Van de voorlopige reservespelers laten vooral Seedorf en Robben zich tijdens de trainingspartijtjes enorm gelden. Samen met Kluivert had het duo een groot aandeel in de zege van de tweede keus op het beoogde basisteam (3-2) in het afsluitende partijtje op de avondtraining.

Vermoedelijke opstelling Nederland tegen Ierland: Van der Sar; Reiziger, Stam, Bouma en Van Bronckhorst; Sneijder, Cocu, Van der Vaart en Davids; Makaay en Van Nistelrooij.