SEOUL - De Zuid-Koreaanse vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Kim Un-yong, is donderdag in Seoul veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf wegens corruptie en verduistering. De rechtbank legde hem ook een boete op van omgerekend circa 660.000 Amerikaanse dollar.

De 72-jarige Kim is voormalig voorzitter van de internationale taekwondofederatie. Justitie beschuldigde de sportbestuurder er onder meer van dat hij in die functie grote bedragen achterover heeft gedrukt. De politie nam eerder dit jaar bij een inval in zijn huis een miljoen dollar aan contanten in beslag. Kim was bij het IOC sinds 23 januari voorlopig geschorst.

Justitie had zeven jaar celstraf tegen Kim geëist. Kim heeft alle beschuldigingen ontkend. Hij zei dat hij het geld had uitgegeven in het belang van Zuid-Korea en om er zeker van te zijn dat taekwondo een olympische sport zou worden.

Omkoping

Het is niet de eerste keer dat Kim in het nieuws is wegens omkoping. In 1999 werd de topfunctionaris al eens nadrukkelijk gewaarschuwd door het IOC voor zijn rol in het omkoopschandaal rond de Olympische Spelen in Salt Lake City (2002). In juli 2003 werd hij herkozen als vice-voorzitter van het IOC.