HOOFDDORP - Hockeyer Jesse Mahieu is bij een dopingcontrole positief bevonden op cocaïne en MDMA. 

Dat zegt de 34-jarige Mahieu maandag in het Parool. Zijn club Pinoké heeft hem ontslagen.

De hockeyer gebruikte de drugs op een feestje waar hij was voor het hoofdklasseseizoen begon. In oktober werd hij voorlopig geschorst. Een contra-expertise vroeg hij niet aan, waarop hij voor een jaar werd geschorst.

"Ik wist dat de spullen op de lijst met verboden middelen staan, maar ik heb er niet bij stilgestaan dat ze nog traceerbaar zouden zijn toen de competitie was begonnen", aldus Mahieu. "Toen ik moest plassen voor de dopingcontrole, is die bewuste avond niet eens door mijn hoofd geschoten."

Tranen

Medio oktober hoorde Mahieu dat hij positief had getest. "Ik had mijn verhaal voor de zitting opgeschreven en na drie regels stroomden de tranen over mijn wangen. Zo heb ik alle zes kantjes voorgelezen. Een paar weken later kreeg ik te horen dat ik niet twee jaar werd geschorst, maar één jaar."

"Het moeilijkste van alles vind ik dat ik, als aanvoerder van mijn team, in de spiegel moet kijken en moet accepteren dat dit een gevolg is van mijn eigen handelen. Daar kan ik eigenlijk bijna niet mee leven. Wat is er nog over van mij als hockeyer?"

In een persverklaring liet de hockeyer weten de straf te accepteren. ''Zoals iedereen hopelijk begrijpt ben ik erg verdrietig en ontzettend teleurgesteld in mijzelf. De consequenties aanvaard ik en ik steek de hand in eigen boezem.''

Reactie Pinoké

Het bestuur van Pinoké meldt in een persbericht dat ze zich heeft neergelegd bij de beslissing van de tuchtcommissie van de hockeybond om Mahieu voor een jaar te schorsen.

"Alhoewel het bestuur dit incident beschouwt als een individueel geval bij de speler in kwestie, betreurt zij het voorval en de gevolgen daarvan voor de hockeycompetitie, voor Pinoké, voor zijn team en voor Jesse Mahieu persoonlijk, mede gezien zijn grote betrokkenheid bij de hockeysport in het algemeen en bij Pinoké in het bijzonder."

Landstitels

In 2004 veroverde vijftigvoudig international Mahieu met de Nederlandse ploeg zilver op de Olympische Spelen. Met Amsterdam werd de verdediger twee keer landskampioen.

Mahieu is de eerste Nederlandse sporter in vier jaar die positief test. In 2009 liepen turner Yuri van Gelder en biljarter Nick Zuijkerbuijk tegen de lamp. Beiden werden betrapt op cocaïne.