LAUSANNE - Clarence Seedorf wil zich als international alleen nog maar op de positie van schaduwspits richten. De international acht het uitgesloten dat hij tijdens het eerste duel op het Europees kampioenschap tegen Duitsland ergens anders in het elftal voetbalt. Dick Advocaat noemt de opstelling van Seedorf professioneel maar stelt voorlopig liever Rafael van der Vaart vlak achter beide spitsen op.

"Het is niet zo dat Clarence weigert om ergens anders te spelen", verduidelijkte de bondscoach. "Clarence vindt dat hij het best op die positie tot zijn recht komt. Hij wil als speler op de rechterflank niet weer als eerste voor een mindere prestatie worden geslachtofferd. Ik heb daar geen moeite mee en vind hem professioneel. Maar Van der Vaart is wel mijn eerste keus voor die positie."

Seedorf wil het ongelijk van de bondscoach graag bewijzen. "Ik voel me goed en ben het hele seizoen al in vorm. Op de trainingen en in de wedstrijden presteer ik volgens mij ook goed. Ik ben overtuigd van mezelf en ga net als alle andere spelers alles doen om mijn favoriete plekje te veroveren. Het is voor mij nu uitgesloten dat ik bijvoorbeeld rechts op het middenveld tegen de Duitsers speel.

De bondscoach beschouwt Van der Vaart nu als eerste keus voor de positie van schaduwspits. Hij is de baas, hij beslist. Dat is zijn goed recht. Blijft dat zo, dan begin ik op de bank. Simpel toch."