LAUSANNE - Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond in Lausanne een oefenwedstrijd tegen De Faeroër met 3-0 gewonnen. Voor Oranje scoorden Rafael van der Vaart, Roy Makaay en Marc Overmars.

Zaterdag speelt de ploeg van bondscoach Dick Advocaat de laatste oefeninterland voor het Europees kampioenschap. Tegenstander in Amsterdam is Ierland.

Het kan bijna niet anders of Oranje begint het eerste duel op het EK tegen Duitsland met een formatie die nog geen enkele keer serieus is getest. Dick Advocaat probeerde dinsdag in de gewonnen oefeninterland tegen de Faeroër in Lausanne maar liefst van zijn 23 spelers uit.

Getuige de nederlaag van Ierland afgelopen weekeinde tegen Nigeria (0-3) is de kans klein dat het resultaat van de wedstrijd tegen de laatste tegenstander voor vertrek naar Portugal zaterdag erg veel houvast biedt.

Geen nadeel

Dick Advocaat noemt het geen nadeel dat het Nederlands elftal nog steeds niet in de formatie speelt waarmee het op het EK in Portugal gaat beginnen. "Ik snap het wel, de kranten moeten ook vol. Maar geloof me nou, we beginnen tegen Duitsland met een team dat goed op een grote eindronde voor de dag kan komen", aldus de bondscoach dinsdag na afloop van de zege op De Faeroër.

"Het zegt toch helemaal niets wanneer je jaren in dezelfde formatie speelt. Neem nu het EK van 1988. Dat hebben we toch gewonnen. Maar dat gebeurde met een formatie die na het eerste duel op dat kampioenschap op twee belangrijke plaatsen werd gewijzigd."