PARIJS - In een tijdsbestek van een half uur vlogen Serena en Venus Williams dinsdag uit Roland Garros. Het court central had de sensatie van het verlies van Serena tegen Jennifer Capriati (3-6 -2 3-6) nog niet verwerkt of Venus struikelde op baan één pardoes over Anastasia Myskina, 3-6 4-6.

Hoofdpijn kregen de Sisters van het met regen doordrenkte gravel. De loodzware banen waren in combinatie met de gebrekkige voorbereiding te veel voor de weerstand van de zusjes. De twee sloegen gezamenlijk 87 afzwaaiers tegenover 31 winners."Ik speelde als een amateur", bromde Serena. "Ik kon nooit mijn ritme vinden", keek Venus terug.

Dementjeva

Met de Williams'en verdween ook de Franse hoop in bange dagen, de als derde geplaatste Amelie Mauresmo, uit Parijs. Voor de door zenuwen overmande Française was de laatste acht wederom het eindstation. Ze werd overmeesterd door Jelena Dementjeva, een Russin met een zucht van een opslag en de vechtkracht van een leeuwin, 4-6 3-6.

De laatste vier werd gecompleteerd door Paola Suarez. De -jarige Argentijnse liet de tien jaar jongere Maria Sjarapova in minuten veertig afzwaaiers slaan, 6-1 6-3. "Dit was geen tennisbaan", vond de Russische glamourgirl, "maar een slipschool. Er viel geen winner te slaan. Het gravel vloog met elke klap van de ballen." Geduld was het toverwoord. De onstuimige Sjarapova bezat het niet, de geroutineerde Suarez in overvloed.

Capriati

Myskina en Suarez drongen voor de eerste keer in hun loopbaan door tot de halve finales in een grandslamtoernooi. Dementjeva voor de tweede keer, na de US Open 2000. Capriati is van het kwartet niet alleen de oudste (28) maar ook de meest ervaren speelster met drie grandslamtitels op haar naam. In haar eerste profjaar, veertien jaar geleden, sloop ze als 14-jarige al de halve eindstrijd op Roland Garros binnen.

Capriati sloopte dinsdag Serena Williams. Na acht nederlagen op rij won ze twee weken geleden voor het eerst in drie jaar weer eens van de jongste Williams. Die zege bracht het geloof terug.

Afgetraind zag de mollige Amerikaanse er dinsdag niet uit ("er kunnen nog wel een paar pondjes vanaf"), maar ze bezat wel meer zelfvertrouwen en wedstrijdritme. Williams bracht na haar rentree na acht maanden absentie door een knieoperatie meer tijd door op de filmset in Hollywood dan op de tennisbaan.

Verwijtende blikken

De in het roze gestoken pink panther in het vrouwentennis keerde onder zachte drang van Nike terug in het tennis. De multinational betaalt haar jaarlijks 8 miljoen dollar maar ziet er te weinig voor terug. Na de nederlaag voelde ze de verwijtende blikken. "Ik ga naar huis. Me voorbereiden op Wimbledon", zei ze onomwonden. "Ik moet mijn spel opkrikken anders heb ik daar ook geen kans." Wimbledon 2003 was de laatste van de zes grandslamtoernooien die ze won.

Haar oudere zus Venus kwam met een enkelblessure naar Parijs. Die liep ze twee weken daarvoor op in Berlijn. Aan de Porte d'Auteuil hield ze zich knap staande zolang de regen uitbleef. Myskina bracht al vlot in het nauw. "Ik wist dat ik haar op deze zware baan pijn kon doen", verklaarde de speelster uit Moskou. Maar zoveel pijn dat ze er met de overwinning vandoor ging, ook weer niet. "Mijn eerste overwinning op Venus", stamelde ze opgetogen.

Parijs had twee Amerikaanse tennissters bij de laatste vier verwacht. Het werden twee Russinnen, een primeur in Parijs.