MUNCHEN - Twee weken voor het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern heeft de mannen acht een goede test afgelegd. De roeiers, aangevuld met stuurman Cheung, eindigden zaterdag tijdens wereldbekerwedstrijden in München als derde, achter wereldkampioen Canada en Duitsland. De Nederlandse acht bleef in Beieren onder meer Groot-Brittannië voor, de ploeg die vorig jaar op de wereldkampioenschappen nog brons veroverde.

De acht was een van de drie Nederlandse ploegen die op het Duitse water een bronzen medaille won. Ook Femke Dekker (skiff) en de vrouwen dubbeltwee lichtgewichten (Kirsten van der Kolk/Marit van Eupen) eindigden in hun finale als derde.

Zonder stuurman

De vier-zonder-stuurman lichtgewichten grepen net naast een medaille. Het kwartet Van der Linden, Snijders, Dormans, De Groot was een seconde langzamer dan de Chinezen die brons veroverden. De zege ging naar Italië. De vrouwen dubbel vier (open klasse) werd laatste in de eindstrijd. Smulders, De Haan, Wegman, Dekkers eindigden ruim achter winnaar Duitsland.

De vrouwen acht eindigde als vierde in de finale, achter de Verenigde Staten, China en Duitsland. Naar aanleiding van die prestatie besloot de roeibond maandag om de aandacht te verleggen van de dubbelvier naar de acht. "We hopen dat we die boot zo snel kunnen krijgen als we denken dat-ie kan", sprak bondscoach Mijnders. Zowel de dubbelvier als de acht zal vanaf 13 juni in Luzern, tijdens het olympisch kwalificatietoernooi, strijden voor een ticket naar Athene.

Dirk Lippits stelde in de B-finale teleur. De skiffeur sloot de WB-wedstrijd af als elfde. In de B-finale werd de Brabander slechts vijfde. In die race kreeg hij wederom last van zijn oude kwaal. Wegens een gekantelde rib is de bloedtoevoer naar Lippits' linkerarm niet optimaal, waardoor hij snel kramp krijgt. De Eindhovenaar is behandeld aan die blessure, maar dat leverde geen resultaat op.

"Hij kreeg er in deze race er weer last van", jammerde coach Josy Verdonkschot. "Hijzelf wordt er moedeloos van. Begrijpelijk, want dit probleem moet opgelost worden. Het baart me zorgen." Hopelijk kan het euvel ruim voor de Spelen worden verholpen. Volgens Verdonkschot moet het herstel in stapjes gebeuren. "Hij moet eerst rust nemen."

Na overleg werd besloten dat Lippits nog één kans krijgt om in een sterk deelnemersveld vormbehoud te tonen. Waarschijnlijk zal die ultieme test tijdens de Holland Beker (in juli) plaatsvinden.