NYON - Voor de deelnemers aan het Europees kampioenschapin Portugal gloort een financieel aantrekkelijke toekomst. DeEuropese voetbalbond UEFA maakte maandag de premies bekend die voorde deelnemende landen zijn te verdienen. In totaal heeft de UEFA,8 miljoen euro aan prijzengeld te verdelen, bijna twee keerzoveel als de 77 miljoen die EURO 2000 in kas had.

In totaal verwacht de voetbalbond dat het toernooi een opbrengstvan 817 miljoen euro zal krijgen, ondermeer uit televisiegelden ensponsorinkomsten. De zestien deelnemers aan het kampioenschapkrijgen voor de kwalificatie een bedrag van 4,9 miljoen euro, ruim procent meer dan vier jaar geleden. De vervolgpremies zijn aande prestaties van de landen gekoppeld.

Een overwinning in de groepsfase levert 654.000 euro op, eengelijkspel de helft. Een land dat de kwartfinale bereikt mag nogeens 2 miljoen euro van de UEFA verwachten, een plaats in de halvefinale is goed voor 2,6 miljoen euro. De winnaar van het toernooikrijgt 6,5 miljoen, de verliezend finalist nog altijd 3,9 miljoeneuro.

Mocht het Nederlands elftal zonder nederlaag Europees kampioenworden in Portugal, dan kan de KNVB in totaal een bedrag van 18miljoen op de rekening verwachten. Vier jaar geleden in Nederlanden België was de premie voor de winnaar ongeveer de helft (9,4miljoen).