EINDHOVEN - Oranje is de route die moet leiden naar succes op het Europees kampioenschap in Portugal, begonnen met een smadelijke nederlaag tegen België, 0-1. Een penalty in de 78e minuut besliste het matige duel, waarin het Nederlands elftal met weinig succes twee systemen uitprobeerde.

Nederland startte zoals verwacht met Pierre van Hooijdonk in de punt van de aanval, naast Patrick Kluivert. Voor de lange Brabander was het pas de derde keer dat hij vanaf het beginsignaal een interland meemaakte. De speler van de Turkse kampioen Fenerbahce kon zijn stempel niet drukken op het duel, zelfs zijn vrije trappen waren niet gevaarlijk. Van Hooijdonk mocht in de eerste helft twee keer aanleggen van ongeveer 20 meter, maar zag zijn inzetten beide keren in de Belgische muur verdwijnen.

Slecht begin

Oranje begon het duel tegen de Belgen slecht. Al in de derde minuut kopte Vincent Kompany, een jonge veelbelovende verdediger van Anderlecht, op de vuisten van Van der Sar. De verrassende start van de Rode Duivels bleek ook meteen een van de laatste oprispingen van aanvallende kunde, al slaagde ook Nederland er aanvankelijk niet in echt gevaarlijk te worden.

Oranje opereerde met een ruit op het middenveld waarin Seedorf de meest vooruitgeschoven pion was. Links op het middenveld stond Zenden, rechts Sneijder. Nederland leek in die niet alledaagse opstelling te zoeken naar vastigheden en vond die gedurende de eerste helft steeds meer, overigens zonder echt te imponeren. Cocu was dicht bij een treffer, maar zijn inzet in de 31e minuut werd onschadelijk gemaakt door de jonge doelman Peersman, die tegen Oranje zijn debuut maakte voor België.

Rechtervleugel

Sneijder vond met een schot in de 26e minuut ook de vuisten van de keeper van Anderlecht, nadat hij een afgeslagen vrije trap van Van Hooijdonk in een keer op de Belg afvuurde. Door de speelwijze van Nederland bleef vooral de rechtervleugel vaak onbemand. Sneijder speelde aardig, maar trok vaak naar binnen om vanaf de positie van Cocu het spel te verdelen. Rechtsback Heitinga had niet de actieradius om de hele rechterkant te bestrijken.

Advocaat loste het probleem in de tweede helft op door Van der Meyde in te brengen. Hij offerde Kluivert waardoor er van de aanvankelijke ruit op het middenveld weinig overbleef. Met Zenden (later Overmars) en Van der Meyde op de flanken moest er meer druk naar voren ontstaan. Sneijder kwam door die ingreep veel centraler te spelen, waardoor hij er beter in slaagde het spel te verdelen, waar zijn grootste kracht ligt.

Lat

De jonge middenvelder was in de 50e minuut dicht bij zijn derde doelpunt in het shirt van het Nederlands elftal. Na een fraaie aanval - Seedorf bereikte met een strakke trap Van Hooijdonk, die bal feilloos terugkopte - belandde zijn afstandsschot op de lat boven de ingevallen doelman Lemmens. De nieuwe speelwijze leverde iets meer druk op, al lag dat niet aan Van der Meyde. De rechtsbuiten, zeer gewild door Ajax, leverde een tegenvallende invalbeurt af. Niet gek overigens; ook bij zijn huidige club Internazionale komt hij nauwelijks aan spelen toe.

Strafschop

Uiteindelijk besliste België, dat aanvallend eigenlijk nauwelijks uit de verf kwam, de wedstrijd uit een strafschop. Bouma ging een kwartier voor het eindsignaal opzichtig in de fout tegen Mbo Mpenza, waarna de Franse scheidsrechter niet veel anders kon doen dan de bal op de stip leggen. Goor maakte vanaf elf meter geen fout, 0-1.

De vraag blijft voor welk speelsysteem Advocaat in de aanloop naar het toernooi in Portugal zal kiezen. De ruit zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen met Davids, die zaterdagavond rust kreeg, in het elftal. Daarnaast moet de bondscoach een keuze gaan maken uit zijn rijkelijk gevulde ruif van aanvallers. Zaterdagavond kwam geen enkele van zijn topspitsen tot scoren, iets dat de keuze niet zal vergemakkelijken.