MELBOURNE - Theo Bos heeft bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Melbourne de halve finales bereikt op het onderdeel sprint. De rappe Nederlander versloeg zaterdagavond (plaatselijke tijd) Jamie Staff in drie races.

De Brit begon met een zege, maar moest vervolgens tweemaal zijn meerdere erkennen in Bos. De tweede rit moest ook nog eens worden overgedaan. Staff reed Bos van zijn fiets, maar werd voor die gevaarlijke manoeuvre niet zoals gebruikelijk gediskwalificeerd. Er werd opnieuw gestart. Bos, duidelijk de favoriet van het Australische publiek, kreeg zoveel adrenaline van het voorval dat hij superieur won.

Teun Mulder, die in de herkansing de kwartfinale bereikte, werd uitgeschakeld. Damian Zielinski was hem in beide ritten opnieuw te snel af. De Pool had ook al in de eerste ronde van Mulder gewonnen. Bos had zich eerder op de dag ook al "onderscheiden" in Melbourne. Hij luidde de befaamde Florian Rousseau persoonlijk uit.

In de achtste finale reed Bos de drievoudig olympisch kampioen naar huis. De 30-jarige Fransman, die in Athene zijn hoop had gevestigd op het onderdeel keirin, slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Na de nederlaag tegen Bos verklaarde hij dat het de laatste grote race van zijn loopbaan was geweest.