Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kim Polling

Judoka Polling ook de sterkste in Düsseldorf

DÜSSELDORF - Kim Polling heeft ook de Grand Prix van Düsseldorf op haar erelijst gezet.
Door ANP

De judoka versloeg in de categorie tot 70 kilogram, de laatste jaren internationaal het terrein van Edith Bosch, de Duitse Laura Vargas Koch in de finale.

Dat gebeurde bovendien zeer overtuigend, met een yuko, waza-ari en uiteindelijk ippon.

Polling, onlangs 22 geworden, was de uitblinkster in de grote Nederlandse delegatie. Dex Elmont (zilver), Anicka van Emden en Marhinde Verkerk (beiden brons) completeerden het succes.

Met verder nog vijfde plaatsen voor Birgit Ente, Juul Franssen en Noël van 't End kregen de bondscoaches Marjolein van Unen en Maarten Arens tevens een bevestiging dat het Nederlandse judo er niet slecht voor staat.

Fenomeen

Polling is in 2013 bezig uit te groeien tot een gerespecteerd fenomeen. De afgelopen weken was ze ook al de beste in Parijs (Grand Slam) en Sofia (Europees Open).

In het Duitse evenement was de 'high potential', die in Haarlem traint, een klasse apart. Ze besliste alle partijen binnen de gestelde tijd van vijf minuten met ippon.

Dex Elmont verloor in de finale van -73 kg van de Fransman Pierre Duprat. De scheidsrechter verklaarde hem, met nog bijna anderhalve minuut op de klok, tot verliezer omdat hij zijn tegenstander naar de benen greep. Dat is een overtreding van de regels, die dit seizoen niet tot ieders genoegen zijn vernieuwd.

De clubgenoot van Polling kwam na de Olympische Spelen zo'n half jaar niet uit in wedstrijden en vierde in Parijs zijn rentree met brons. In Düsseldorf versloeg de tweevoudig vice-wereldkampioen de Zoerab Nozadze (Geo), Javier Ramirez (Spa), Anton Tisjenko (Oek) en Rok Draksic (Slv). Op zijn scorelijstje prijkten uiteindelijk drie ippons, een waza-ari en een yuko.

Van Emden

Van Emden (-63) ging met brons naar huis. Ze verloor op beslissing van de Japanse Kana Abe. In het duel om de derde plaats tegen Megumi Tsugane, eveneens uit Japan, gaven de scheidsrechters Van Emden het voordeel nadat er niet was gescoord. ''Op m'n tandvlees'', reageerde Van Emden. ''Pff, wat ging het stroef vandaag. Blij dat het voorbij is.''

Verkerk stapte in de -78 op het podium. Ze stond voor in Düsseldorf voor het eerst sinds de Spelen op de tatami en verloor pas in de halve finale vlak voor tijd op ippon van de de Britse Gemma Gibb, na zelf een waza-ari te hebben gescoord. Vervolgens was ze in de strijd om brons wel beter dan de Duitse Luise Malzahn.

Jeroen Mooren (-60 kg) werd ditmaal snel uitgeschakeld. Dat gold ook voor onder anderen Guillaume Elmont, overgestapt naar de -90, Grim Vuijsters (+100) en Carola Uilenhoed (+78). Zij is tientallen kilo's afgevallen en moet nog een nieuwe stijl van judoën ontwikkelen.


Lees meer over:

Kim PollingMarhinde Verkerk

Aanbevolen artikelen