SANREMO - Erik Dekker heeft zaterdag bij een val in Milaan-Sanremo zijn bovenbeen gebroken. De wielrenner van Rabobank vliegt zondag vanuit Nice naar Nederland waar hij in Amersfoort zal worden geopereerd. Er was zaterdag geen vliegtuig beschikbaar dat Dekker, die liggend vervoerd moet worden, naar Brussel of Amsterdam kon brengen.

Volgens de ter plekke aanwezige ploegleider Adri van Houwelingen is Dekker nuchter onder de tegenslag, die zijn voorjaar danig in de war stuurt. "Hij is mentaal sterk", zei Van Houwelingen nadat hij in het ziekenhuis van Nice was geweest. Het herstel zal volgens de ploegleider weken in beslag nemen. "We gaan er vanuit dat zijn tourdeelname niet in gevaar komt."

Bovenbeenfractuur

Dekker kwam zaterdag ten val tusen de Capo Berta en de Cipressa. De val ontstond nadat de Belg Geert van Bondt onderuit was gegaan. Dekker bleef minuten op het asfalt liggen alvorens hij werd afgevoerd naar een hospitaal in Imperia. Daar constateerden medici een bovenbeenfractuur. "Een goede breuk", vernam Van Houwelingen. Een ambulance bracht Dekker van Imperia naar Nice.

Het ongeval gebeurde uitgerekend in de koers waar Dekker de nummer één positie op de wereldranglijst veroverde. De Drent kende de afgelopen jaren vaker tegenslag in het voorjaar. Zo brak hij twee jaar geleden in Parijs-Nice zijn elleboog. Na zijn mislukte voorseizoen won Dekker drie ritten in de Ronde van Frankrijk

/SPORTCipollini wint klassieker Milaan-Sanremo