ARNHEM - Vitesse kan lijfsbehoud nauwelijks meer ontgaan. De Arnhemmers maakten in de vierde ronde van de nacompetitie op eigen veld geen fout tegen Helmond Sport (1-0), terwijl concurrent Sparta met 1-1 gelijk speelde tegen VVV. Vitesse heeft maandag aan een gelijkspel in Venlo al vrijwel voldoende om een dramatisch seizoen alsnog een positieve wending te geven. De voorsprong op Sparta bedraagt door de late gelijkmaker van VVV in Rotterdam vijf punten, bovendien is het doelsaldo van de Arnhemmers aanzienlijk beter.

De overwinning op Helmond Sport verdiende echter geen schoonheidsprijs. Vitesse had voldoende aan een vroege openingstreffer. Mark van Dijk legde na een kwartier Rink neer, Knol benutte de toegekende strafschop. Kort voor de rust kreeg de Helmondse doelman Zegers hulp van de lat bij een inzet van Amoah.

De Brabanders vielen in de eerste helft alleen op door veel geweeklaag richting scheidsrechter Wiedemeijer die liefst negen gele kaarten trok, vier voor Helmond Sport en vijf voor Vitesse. Twintig minuten voor tijd was er geen discussie over de rode kaart voor Rink na een harde overtreding op Dassen.

Opwinding

Het zorgde voor zeldzame opwinding in het matige duel in Arnhem, waar het niveauverschil tussen een club uit de kelder van de eredivisie en een subtopper uit de eerste divisie groot was. Na de rust probeerde Helmond Sport wel iets terug te doen. Het resulteerde in schoten van Hendriksen en Aelbrecht die Jevric pareerde.

De numerieke minderheid kostte de thuisclub wel veel nervositeit, maar geen late gelijkmaker zoals vier dagen eerder in Helmond, toen Schulp in blessuretijd scoorde. De aanstaande schorsingen van de aanvallers Rink en Hofs en de blessuregevoeligheid van Janssen zijn de enige zorgen voor trainer Sturing die het gelijkspel bij Sparta - VVV als een onverwacht geschenk verwelkomde.

Invaller Van Bergen zorgde in blessuretijd voor de domper bij Sparta. Koevermans had de thuisploeg na negen minuten op voorsprong gebracht. Sparta had het gelijkspel aan zichzelf te wijten. De ploeg miste te veel kansen.