VOLENDAM - FC Volendam is vrijdagavond voor de achtste keer in de clubhistorie gedegradeerd uit de eredivisie. De ploeg van interim-coach Johan Steur verloor met 1-2 van Excelsior. Daarmee is de eerste plaats in groep B, die recht geeft op een plaats in de eredivisie, niet meer haalbaar voor de Noord-Hollanders. Er zijn nog twee speelronden te gaan in de nacompetitie.

Amper twee weken geleden vierde FC Volendam nog feest op eigen veld. In de laatste wedstrijd, thuis tegen RBC Roosendaal, won de ploeg van Steur met 2-1. Daarmee ontliep het 'Andere Oranje' de rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie.

Dramatisch

De vreugde in het vissersdorp was echter van korte duur. Volendam begon dramatisch aan de nacompetitie. Na drie nederlagen op rij was het doek al officieus gevallen. Vrijdagavond viel FC Volendam, dat voor de vierde keer op rij aan de nacompetitie deelnam, definitief uit de eredivisie.

Door een snelle treffer van El Hamdaoui kwam Excelsior, dat dinsdag in Rotterdam ook al met 2-1 won van de Volendammers, op voorsprong. Vlak voor de rust maakte Tuyp gelijk. Een kwartier voor tijd soleerde Gommans naar 1-2. Kort daarvoor miste Woudenberg namens het ontluisterde Volendam een strafschop.

De Graafschap

De Graafschap en Excelsior hebben vrijdagavond de spanning in poule B van de nacompetitie helemaal teruggebracht. Door de overwinning van De Graafschap op koploper Heracles (2-0) en de 2-1-zege van Excelsior op Volendam is het met nog twee wedstrijden te gaan nog allerminst zeker welk elftal volgend seizoen in de eredivisie speelt.

Terugkeer

De Graafschap vocht in poule B voor de laatste kans om de terugkeer naar de eerste divisie tot één seizoen te beperken. De thuisploeg, ook in de eerste divisie gesteund door een groot supporterslegioen (ongeveer 8000 per wedstrijd), stond liefst vijf punten achter op de verrassende leider in de poule, maar verkleinde dat gat vrijdagavond door de zege tot twee punten.

Ook Excelsior blijft een gevaarlijke outsider voor promotie. De Rotterdammers wonnen met 2-1 van het inmiddels gedegradeerde Volendam, waardoor ook zij de achterstand op Heracles tot twee punten hebben teruggebracht. Met nog een onderlinge confrontatie te gaan heeft Excelsior alle kans om Heracles definitief te achterhalen.