BORMIO - De Italiaanse wielrenner Damiano Cunego heeft een voorschot genomen op de eindzege in de Ronde van Italië. Met zijn overwinning in de achttiende etappe breidde de drager van de roze trui zijn leidende positie in het algemeen klassement uit. De Giro eindigt zondag.

Cunego reed in de laatste meters weg uit de kopgroep en kwam alleen over de finish. Hij behaalde zijn vierde ritzege van deze ronde. De Oekraïner Gontsjar, tweede in het klassement, eindigde op vijf seconden als derde, net voor de Italiaan Simoni, die op tien tellen over de streep kwam. Cunego heeft nu 1.31 voorsprong op Gontsjar en 3.07 op Simoni.

Uitstekende vorm

Cunego doorstond vrijdag zijn voorlaatste test in de koninginnerit over 118 kilometer van Cles naar Bormio met glans. Zaterdag staat de laatste bergetappe op het programma. Hierin zou zijn eerste eindzege in de Italiaanse ronde nog in gevaar kunnen komen. Maar de 22-jarige renner liet de afgelopen weken al meerdere malen zien in uitstekende vorm te verkeren. Met zijn optreden van vrijdag reed hij zich definitief uit de schaduw van zijn kopman en titelverdediger Simoni.

Simoni probeerde het nog wel. Op de tien kilometer lange slotklim, met een hoogte van 1938 meter, deed hij pogingen Cunego te lossen om iets van zijn achterstand terug te winnen. Maar de leerling verdween niet uit het wiel van de eindwinnaar van 2001 en .

Met een versnelling reed hij in de laatste meters weg van Simoni. Zijn landgenoot Dario Cioni eindigde als tweede voor Grontsjar en Simoni. De Kroaat Vladimir Miholjevic reed lange tijd aan de leiding in de etappe. Maar van zijn marge van 2.15 bleef in de slotfase niets over.