MADRID - Het Nederlands mannenvolleybalteam opende vrijdag de strijd om een olympisch ticket met een 3-0-zege op Kameroen. Het spel tegen de zwakke broeder van het viertal deelnemers in Madrid was niet best, maar de grootste zorg van bondscoach Bert Goedkoop bevond zich buiten het speelveld. De geroutineerde aanvaller Richard Schuil bleef met een rugblessure aan de kant.

Schuil, de afgelopen jaren tijdens grote toernooien de topschutter van Oranje, was tijdens de ochtendtraining onaangenaam verrast door een rug die "op slot" schoot. "Ik heb deze klacht vaker gehad, maar nooit in deze mate", vertelde hij na het duel dat hij grotendeels staande had gevolgd. "Ik moet nu zo veel mogelijk blijven bewegen. Maar alles hangt af van hoe ik morgen (zaterdag) wakker word."

Matig niveau

Het ontbreken van Schuil betekende een forse aderlating voor het Nederlands team, maar was volgens coach Goedkoop geen reden voor het matige niveau waarop Oranje speelde. Serverend en verdedigend bleven de Nederlanders onder de maat, terwijl de blokkering welgeteld vier directe punten opleverde.

De 1.98 meter lange Abbas El Hadj is de langste Afrikaan. Door het ontbreken van Schuil begon Goedkoop met zijn langste speler Kay van Dijk in de basis. De 2.13 meter lange aanvaller deelde vooral in de eerste twee sets in de malaise. Oranje had moeite om in het ritme te komen, maar sloot het eerste bedrijf wel met 25-21 in haar voordeel af.

Op de foto

Normaal wil het na zo'n eerste gewonnen set alsnog gaan draaien, maar de toeschouwers in het Rockó drome zagen Kameroen de tweede set bijna naar zich toe trekken. Pas bij het vierde setpunt wist aanvoerder Nummerdor met een ace (27-25) een kleine ramp te voorkomen. De derde set leverde nog de minste problemen op waarna - het zegt veel over de verhoudingen - de spelers van Kameroen massaal met hun tegenstanders op de foto wilden. Het komische tafereel deed zowaar de lach terugkeren op de gezichten van de Nederlanders.