KATWIJK - Voor de derde keer in zijn loopbaan maakt Pierre van Hooijdonk zaterdagavond deel uit van de basisformatie van het Nederlands elftal. De 34-jarige aanvaller van Fenerbahce vormt met Patrick Kluivert het spitsenduo van Oranje in de oefeninterland tegen België. Ruud van Nistelrooij en Roy Makaay beginnen in het Philips-stadion op de bank. Beide spitsen kwamen vorige week nog met hun club in actie en krijgen rust van bondscoach Advocaat.

Rafael van der Vaart en Mark van Bommel maken geen deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor het duel in het Philips-stadion met de Belgen. De aanvoerder van Ajax heeft last van zijn buikspieren. Hij traint zaterdag apart in het stadion van PSV. "Het is niet ernstig", aldus Van der Vaart. "Ik kan denk ik maandag weer gewoon volop meetrainen."

Tijd nodig

Ook Van Bommel traint zaterdag apart in het Philips-stadion. De middenvelder verscheen vanwege een blessure aan de achillespees nog niet op het trainingsveld. "Het gaat wel beter met hem", aldus Advocaat. "Maar hij is nog lang niet zo ver als Van der Vaart. Van Bommel heeft nog even tijd nodig. Die krijgt hij ook, want pas woensdag moet ik de definitieve selectie doorgeven."

Van Hooijdonk reageerde verheugd op het nieuws over zijn basisplaats. De spits schreef vorige maand tijdens het duel met Griekenland geschiedenis toen hij voor de 35e keer als invaller een interland speelde. De geboren Brabander startte slechts tweemaal in de basis. "Dat was tegen de echte toplanden van Europa", lachte Van Hooijdonk. "Dat was tegen San Marino en Andorra."

Mental-coach

"Ik ben heel blij met mijn uitverkiezing", vervolgde Van Hooijdonk. "Mensen denken wel eens ten onrechte dat ik als een soort mental-coach op de bank zit, Maar geloof me, er zijn veel betere psychologen dan Van Hooijdonk. Ik wil gewoon graag spelen. Zoveel mogelijk."

Advocaat benadrukte na de laatste training voor het duel met de Belgen dat niemand conclusies aan de invulling van het spitsenduo moest verbinden. "Ik heb besloten om de spelers die vorige week speelden zoveel mogelijk rust te geven", lichtte hij toe. "Die kunnen dinsdag bijvoorbeeld tegen de Faroër Eilanden weer spelen."

Seedorf

In navolging van de laatste interland tegen de Grieken kiest de bondscoach opnieuw voor een systeem met vier middenvelders en twee aanvallers. Clarence Seedorf mag het op zijn favoriete positie achter de spitsen proberen. Phillip Cocu is de meest verdedigende middenvelder. Boudewijn Zenden en Wesley Sneijder bezetten de flanken. Edgar Davids krijgt rust. Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Heitinga, Stam, Bouma en Van Bronckhorst; Sneijder, Cocu, Seedorf en Zenden; Van Hooijdonk en Kluivert.