PARIJS - Raemon Sluiter leed pijn tegen Carlos Moya. Heel veel pijn. In de derde ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs kreeg de Rotterdamse tennisser van de als vijfde geplaatste Spanjaard zo'n afstraffing dat hij vreesde geen enkele game te zullen maken. "De naam van Thierry Champion begon door mijn hoofd te spoken", vertelde hij na de nederlaag met -6 3-6 4-6 in 1 uur 31 minuten.

Sluiter wist dat de Franse speler Thierry Champion op Roland Garros in Parijs ooit een nederlaag leed met 0-6 0-6 0-6 tegen de Spaanse gravelspecialist Sergi Bruguera. "Ik wilde absoluut niet naast Champion in de boeken komen te staan. Mijn naam moest en zou op het scorebord."

Bij de stand 6-0 3-0, er was toen veertig minuten gespeeld, won Sluiter eindelijk een game tegen Moya. Hij kreeg een ovationeel applaus van het publiek, dat in de eenzijdige partij al snel de kant van de underdog koos. Hij speelde toen al lang een verloren wedstrijd.

Onbegonnen werk

"Twee wedstrijden heb ik er het maximale uitgehaald. Dan ga je denken dat je het misschien ook tegen een van die goeie gasten een keer kan lukken. Ik probeerde het onbevangen te doen met goed serveren en drukvol spel. Van mijn goede hoop was ik snel verlost. Moya stuurde mij alle kanten op en deed alles even gemakkelijk. Ik moest enorm knokken voor een puntje, het was onbegonnen werk. Ik kreeg hier weer een tik van de realiteitsklok. Als ik ooit gekke dingen zal doen, is dat op Wimbledon, in Melbourne of New York."

Raemon Sluiter noemde het fenomenale spel van de 27-jarige voormalige nummer 1 van de wereld en de kampioen van Roland Garros van 1998 "een fantastische display tennis. Eén persoon kon daar niet zo van genieten en dat was ik."

Boem

Reeds na enkele minuten kreeg Sluiter een machteloos gevoel over zich. "Het was te vergelijken met de Daviscup in Arnhem tegen Roger Federer. Ik speelde niet bagger maar er was iemand twee klassen beter. Tegen Moya ben ik één keer op zijn service op 30-0 gekomen. Toen was het boem, boem, boem, boem en game voor hem."

Sluiter zei dat hij zich niet schaamde. Hij deed zijn best maar kon niet beter tegen iemand die na drie toernooizeges dit seizoen opnieuw kandidaat is voor de overwinning op Roland Garros. De Rotterdammer pakt in het weekeinde nog even het dubbelspel mee (tweede ronde met de Roemeen Andrei Pavel) en richt zich dan tevreden over de afsluiting van het gravelseizoen op de korte periode met wedstrijden op gras. De pijnlijke afstraffing tegen Moya moet hij snel vergeten, wil hij op Wimbledon weer een paar ronden meedraaien.