KUURNE - De Belgische wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne gaat zondag niet door. De organisatie heeft dit besloten na overleg met de politie, koersdirectie en een delegatie van de ploegleiders.

Sneeuwval in de nacht van zaterdag op zondag heeft het parcours te gevaarlijk gemaakt.

De politie kan de veiligheid van de renners en het publiek niet garanderen. Sommige delen van het 196 kilometer lange traject waren door de sneeuw zeer glad geworden.

''Het was echt niet te doen. Wij kunnen het ons niet veroorloven om op besneeuwde en gevaarlijk gladde wegen renners en volgers door te sturen", aldus Marc Vandevyvere van het organisatiecomité.

''Wij hadden op verschillende plaatsen op het parcours mensen staan die ons constant informeerden over de toestand van het wegdek en de weersomstandigheden. Maar overal waar wij te rade gingen, hoorden wij hetzelfde liedje: niet verantwoord en veel te gevaarlijk. Dan is een definitief besluit vlug genomen.''

Het is de derde keer dat de wedstrijd moet worden geschrapt. In 1986 en 1993 werd Kuurne-Brussel-Kuurne vanwege het slechte weer ook niet verreden.

Zaterdag werd het wielerseizoen in België officieel geopend met Omloop Het Nieuwsblad. Deze wedstrijd werd ook beïnvloed door de kou. De zege was voor de Italiaan Luca Paolini.

Cavendish

Er was teleurstelling maar vooral ook begrip voor het besluit van de organisatie in Kuurne. ''Het is teleurstellend'', liet de Brit Mark Cavendish via Twitter weten. ''Maar het minimaliseert wel de risico's op valpartijen en ziekte.''

Bobbie Traksel had vooral te doen met de organisatie en de vrijwilligers. ''Vooral voor de organisatie en vrijwilligers is dit een tegenvaller'', aldus de Nederlandse renner. ''Uit respect heb ik wel startblad getekend.''

'Enige juiste beslissing'

Ploegleider Wilfried Peeters van Omega Pharma QuickStep sprak van een goede beslissing. ''De organisatoren kwamen zaterdag nog met het voorstel op de proppen om de passages op de bergjes te schrappen, maar dat bleek zondag geen optie meer te zijn omdat ook de andere wegen er bar slecht bij lagen."

"We zouden dan ook wat toertjes rond Kuurne kunnen rijden. Maar om dan na een uur weer af te stappen omdat er toch geen weersverbetering wordt gegeven, is toch ook te gek. De afgelasting was de enige en juiste beslissing", stelde Peeters.