MELBOURNE - Leontien Zijlaard-Van Moorsel is er tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Melbourne niet in geslaagd de finale te bereiken van de 3000 meter achtervolging. De Nederlandse werd in de tweede ronde uitgeschakeld door de Russische Elena Tsjaliek in 3.34,117. Van Moorsel kwam niet verder dan .36,306.

Donderdag raakte Van Moorsel haar wereldrecord op dit onderdeel al kwijt. Sarah Ulmer uit Nieuw-Zeeland zette toen een tijd neer van 3.30,604 in een rechtstreeks gevecht tegen de meervoudige olympisch kampioene.

Ulmer strijdt later vrijdag tegen de Australische Katie Mactier om het goud. De strijd om de bronzen medaille gaat tussen Tsjaliek en haar landgenote Olga Slyusareva.

De Nederlandse achtervolgingsploeg (Jeroen Straathof, Jens Mouris, Peter Schep en Lev Heimans) eindigde in de kwalificatie voor de 4000 meter als tweede, na Australië. Hierdoor plaatsten de mannen zich direct voor de Olympische Spelen. Nederland komt in de tweede ronde uit tegen Litouwen.

Yvonne Hijgenaar plaatste zich voor de tweede ronde van de 200 meter sprint. Ze werd in de kwalificatie vijfde in 11,472.