PARIJS - De Open Franse tenniskampioenschappen ontpoppen zich in Parijs vanaf het begin met dagelijks sensationele uitslagen. Na de uitschakeling van titelverdedigster Justine Henin en de nederlagen van de Amerikanen Andre Agassi en Andy Roddick vloog op de vierde dag de heersende kampioen bij de mannen eruit. De Spanjaard Juan Carlos Ferrero verloor in drie sets van de 20-jarige Rus Igor Andrejev: 4-6 2-6 3-6.

Hoewel Andrejev een van de snelste stijgers op de wereldranglijst is, hadden ziekte en blessures bij de titelhouder veel te maken met de uitslag. Ferrero brak begin mei bij een valpartij een rib voor hij naar het Hamburg Open wilde afreizen. De maand maart speelde hij niet wegens waterpokken. Tussendoor was hij wel goed genoeg om het Spaanse Daviscupteam langs Nederland te loodsen naar de halve finale.

Pijnlijke rib

Juan Carlos Ferrero haalde in zijn vier vorige Franse Opens minimaal de halve finales. Dit jaar vloog hij er in de tweede ronde uit. Pas op het allerlaatste moment besloot hij mee te doen. In de eerste ronde werkte hij zich nog slim langs de gevaarlijke Duitse outsider Tommy Haas, maar tegen Andrejev was hij tot weinig in staat. De pijnlijke rib was verdoofd met een injectie maar maagkrampen maakten de Spaanse gravelspecialist tot slome wandelaar aan de baseline. "Ik kon eenvoudig niets", mompelde hij na afloop, berustend in de uitschakeling.

Schreeuw van victorie

Andrejev knalde in zijn debuut op Roland Garros gevarieerde ballen van zijn racket naar alle hoeken en boekte de grootste overwinning van zijn loopbaan. Zijn schreeuw van victorie was tot ver buiten het tennispark te horen. "Een droom is uitgekomen", zei hij.

Een andere sensationele uitschakeling werd bij de laatste punten afgewend. Serena Williams, kampioene op Roland Garros in 2002, ontworstelde zich in minuscuul roze broekje en strak paars topje ternauwernood aan de wurggreep van de Russische Maria Kirilenko, een 17-jarige speelster met amper een staat van dienst: 4-6 6-2 -4. Door overlopende zenuwen sloeg Kirilenko op de beslissende momenten een paar missers, waardoor de Amerikaanse favoriete de tweede ronde kon overleven.