GENEVE - De Europese voetbalunie (UEFA) heeft AS Roma en trainer Fabio Capello disciplinair gestraft naar aanleiding van de rellen na de Champions-Leaguewedstrijd met Galatasaray, op 13 maart. Roma moet de eerstvolgende Europese bekerwedstrijd minstens kilometer buiten de Italiaanse hoofdstad spelen.

Trainer Capello mag bij die ontmoeting niet op de bank zitten. Zware straffen waren er voor aanvoerder Francesco Totti en Francisco Lima. Beiden werden voor drie duels geschorst. De Argentijnse aanvaller Gabriel Batistuta mag één wedstrijd niet meedoen.

Vechtpartijen

Op 13 maart braken er na het duel in het olympisch stadion vechtpartijen uit waarbij spelers en politie met elkaar op de vuist gingen. De UEFA deelde ook nog boetes uit aan beide clubs. Roma moet ruim 135.000 euro betalen, Galatasaray dient 27.000 euro over te maken aan de UEFA.

Aigner

Algemeen directeur Gerhard Aigner van de UEFA riep eerder op vrijdag de clubs en spelers op tot bezinning. Aanleiding voor de opmerkelijke oproep waren vooral de ongeregeldheden in Rome. Dergelijke taferelen zijn onacceptabel voor de voetbalsport, stelde Aigner vrijdag duidelijk.

In Nyon zei de bestuurder te hopen dat voetballers voortaan beschaafd gedrag vertonen. "Ze hebben hun verantwoordelijkheid naar supporters, en zeker naar de allerjongsten, die tegen voetballers opkijken."

Aigner bekritiseerde tevens de 'normale' omgangsvormen die spelers en coaches tijdens wedstrijden hanteren tegenover de arbiter. "Bij haast elke beslissing staan er meteen vijf spelers te schreeuwen tegen de scheidsrechter", sprak Aigner. "Dat moet ophouden."

FIFA

Ook deelde Aigner nog een sneer uit richting wereldbond FIFA