MELBOURNE - Op de tweede dag van de wereldkampioenschappen baanrennen in Melbourne is Leontien Zijlaard-Van Moorsel haar wereldrecord op de 3000 meter achtervolging kwijtgeraakt. In de kwalificatie zette Sarah Ulmer uit Nieuw-Zeeland donderdagochtend een tijd neer van 3.30,604 in een rechtstreeks gevecht tegen de meervoudige olympisch kampioene.

Daarmee was de 28-jarige wielrenster ruim 0,2 seconden sneller dan Zijlaard-Van Moorsel vier jaar geleden bij de Olympische Spelen in Sydney. Daar won de geboren Boekelse goud op dit onderdeel.

Van Moorsel

Zijlaard-Van Moorsel eindigde donderdag in een tijd van .35,349. Daarmee belandde ze op de vijfde plaats in het klassement, goed voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van Athene. In de volgende ronde rijdt Zijlaard-Van Moorsel vrijdag tegen de Russin Elena Tsjaliek, die donderdag de vierde tijd reed (3.35,347).

Sprakeloos

Ulmer, die eerder deze maand tijdens de wereldbeker in Sydney al een uitstekende indruk maakte, was verguld met haar wereldrecord. "Ik ben sprakeloos. Ik wist niet wat ik hoorde toen mijn vriend op de baan schreeuwde dat ik het wereldrecord had gebroken. Maar ik wil niet te vroeg juichen. De titel vind ik ook heel belangrijk."

Zijlaard-Van Moorsel keek er niet van op dat juist Ulmer haar mondiale toptijd verbeterde. "Zij is uitstekend in vorm. Het is een goed moment om mijn wereldrecord scherper te stellen. Een tijd die vier jaar lang blijft staan, moet een keer worden verbeterd. Ik had wel verwacht dat het in Melbourne zou gebeuren, ook al omdat het hier warmer is dan twee weken geleden in Sydney."

Zware training

Zijlaard-Van Moorsel, die in zware training is voor Athene 2004, was tevreden over haar eigen prestatie. "Op dit moment ben ik blij met deze tijd. Ik wilde me hier in Melbourne alleen maar kwalificeren voor de Spelen. Dat is gelukt. Voor het wereldrecord ben ik nog niet in vorm. In Athene kan ik pas een echte aanval doen op de nieuwe toptijd van Ulmer."