NYON - Bayern München en Real Madrid zijn opnieuw tot elkaar veroordeeld. De Duitse en Spaanse ploeg treffen elkaar volgende maand in de kwartfinales van de Champions League voor de zevende en achtste keer in 25 maanden. De loting koppelde Barcelona aan het Griekse Panathinaikos en Deportivo la Coruna aan het Engelse Manchester United. Bayer Leverkusen moet het opnemen tegen Liverpool.

Bayern München en Real Madrid speelden twee jaar geleden tegen elkaar in de halve finales en de groepswedstrijden. De Spanjaarden, die dit jaar hun 100e verjaardag vieren, wonnen toen slechts één keer, maar dat was toch voldoende om uiteindelijk de beker te veroveren. Vorig seizoen troffen ze elkaar in de halve eindstrijd. Bayern was in beide duels te sterk en pakte de eindzege in de Champions League.

Ook in de jaren zeventig en tachtig stonden de twee topploegen regelmatig tegenover elkaar en speelden ze in de kwart- en halve finales historische duels. De Duitsers veroverden de belangrijkste Europese prijs in 1974, 1975, 1976 en 2001, de Koninklijke was in voor de achtste keer succesvol.

Figo

"We krijgen de kans om ons te revancheren voor de nederlagen van vorig jaar", aldus sterspeler Luis Figo van Real. "We moeten ons dit jaar plaatsen voor de finale. Dat zijn we aan onze fans verplicht."

Stefan Effenberg betreurde het dat de twee elkaar in de kwartfinales al treffen. "Eén grote ploeg zal in deze fase al verdwijnen. Dat is zonde. Ik hoop in ieder geval dat wij het niet zullen zijn", zei de voetballer van Bayern.

Barcelona

De winnaar van de beladen confrontatie treft in de halve eindstrijd de winnaar van Barcelona - Panathinaikos. De oud-Ajacieden in de selectie van de Spaanse club bewaren goede herinneringen aan de Griekse club. Met Patrick Kluivert, Frank de Boer en Michael Reiziger plaatsten de Amsterdammers zich zes jaar geleden ten koste van Panathinaikos voor de finale van de Champions League.

De Griekse coach Sergio Markarian reageerde verheugd op de loting. "Het is een goede tegenstander voor ons. Het is een team met veel goede spelers en veel aanhangers. Maar ook wij hebben een sterke ploeg. We respecteren onze tegenstander, maar geloven in onszelf." Panathinaikos bereikte in 1971 één keer de finale van de Europa Cup 1, maar wist de trofee nooit te winnen.

Deportivo

Deportivo la Coruna, de derde Spaanse ploeg bij de laatste acht, moet tegen Manchester United eveneens op herhaling. De twee ploegen speelden tegen elkaar in de eerste ronde. De Spanjaarden wonnen beide ontmoetingen, met 2-1 in Riazor en met 3-2 op Old Trafford. Beide ploegen hebben met Roy Makaay en Ruud van Nistelrooy een Nederlandse international in de spits.

Liverpool werd gekoppeld aan Bayer Leverkusen. Een Engelse halve finale behoort tot de mogelijkheden als Manchester en Liverpool beide winnen. The Reds wisten zich voor het eerst sinds 1985 te plaatsen voor de laatste acht. "We zijn redelijk tevreden", zei Rick Parry namens Liverpool. "Het ging er vooral om dat we Manchester in deze fase zouden vermijden."