NOORDWIJK - Ruud van Nistelrooij had een droom. De prijsschutter van Manchester United wilde nog niet zo lang geleden zijn loopbaan graag bij PSV afsluiten. Vervelende spreekkoren in de Nederlandse stadions en aanhoudend supportersgeweld hebben hem echter op andere gedachten gebracht.

Hij speelt hier alleen nog voor Oranje. "Dan word ik helaas ook wel eens uitgescholden. Maar dat is minder erg dan de meest vreselijke verwensingen die je als clubspeler maar moet slikken."

Op weg naar pas zijn eerste grote eindronde als profvoetballer plaatst de altijd zo rustige Van Nistelrooij (27) grote vraagtekens in de omgeving waarin zijn collega's in de eredivisie moeten presteren.

"Ik kan alle Nederlandse televisiezenders in Engeland ontvangen. Dan zie ik dingen die in Engeland echt onmogelijk zijn. Ik heb in de Premier League nog nooit oerwoudgeluiden gehoord. Ik ben als speler in Engeland nog nooit in verband met dodelijke ziekten gebracht. Gebeurtenissen als bij de tweede teams van Ajax en Feyenoord zijn bij ons al helemaal ondenkbaar. Fans die spelers aanvallen. Ridicuul."

Stadion

"Ik heb geen zoontje, dus dit is misschien geen goed voorbeeld", vervolgt de aanvaller. "Maar als ik een zoontje had, zou ik hem nooit meenemen naar een Nederlands stadion. Die jongen hoeft niet te horen wat daar allemaal wordt geroepen. Ik vind het ook helemaal niks dat spelers worden uitgefloten. Maar dat kan ik me soms nog een beetje voorstellen."

"We hebben met het Nederlands elftal de laatste jaren niet goed gepresteerd. Mensen uiten hun ontevredenheid dan met boe-geroep. Het wordt wel heel vervelend wanneer steeds dezelfde jongens worden uitgefloten. Dat doet mij heel erg veel pijn. Geloof me, iedereen van deze groep geeft zich volledig voor Oranje. Dat verdient respect."

De onvoorwaardelijke liefde van alle internationals voor de nationale ploeg moet in Portugal leiden tot de eerste grote prijs voor Oranje sinds 1988. "Ik heb als voetballer nog helemaal geen ervaring met grote toernooien. Ik weet nog wel heel goed hoe ik als jongetje van twaalf jaar voor de televisie zag hoe het Nederlands elftal de titel in München pakte."

"Prachtig, ik kan alle duels nog dromen. Die ploeg groeide echt in een toernooi. Dat kan ons ook gebeuren in Portugal. Ik vind het een voordeel dat we nu eindelijk eens geen favoriet zijn. Maar we zouden wel eens heel ver kunnen komen."

Het maakt Van Nistelrooij niet uit in welke samenstelling Oranje tot het beoogde succes moet komen. "Ik verwacht het niet, maar ik sluit niet uit dat ik misschien niet of weinig speel."

Kluivert

"Ik heb weinig zin om te praten over de mogelijke samenwerking met Kluivert. Daar is al zoveel over geschreven en geroepen. We praten toch ook niet zoveel over de twee centrale middenvelders of de centrumverdedigers. We hebben nu eindelijk eens de tijd om dingen uit te proberen."

Experimenten

"Hopelijk leveren die experimenten een onoverwinnelijke ploeg op. Dat is namelijk wel heel belangrijk. Ik wil zo graag iets met Oranje winnen. Die stemming proef ik ook bij mijn ploeggenoten. Ja, dat leeft heel erg."

Nog veel concreter dan de mogelijke successen met Oranje is de toekomst van Van Nistelrooij als clubvoetballer. Als het aan de topschutter ligt, dan sluit hij zijn loopbaan af in Engeland. Het liefst bij Manchester United, de club waarvoor hij de laatste drie jaar minimaal dertig treffers per seizoen maakte en afgelopen weekeinde de FA-Cup won.

"Dit is zo'n prachtige club. Ik hoef en wil hier echt niet weg. Ja, ik heb ook moeten lezen dat Real Madrid mij wil hebben. Laat ik nog één keer duidelijk zijn. Ik blijf bij Manchester United. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken. De club gelukkig ook niet op mij. Geïnteresseerde verenigingen kunnen zich de moeite besparen. Ze hoeven zich niet bij mijn zaakwaarnemer te melden."