GELSENKIRCHEN - FC Porto heeft de Champions League gewonnen.De Portugese kampioen versloeg AS Monaco woensdag in het DuitseGelsenkirchen in de finale met 3-0 (1-0). FC Porto heeft daarmee voor het tweede jaar op rij een Europese prijs gewonnen.

Met de overwinning pakte FC Porto voor de tweede keer in declubgeschiedenis de allermooiste Europese beker. Eerder lukte datin 1987. Toen werd in de Europa Cup I Bayern München (2-1)verslagen, mede door een magnifiek en onuitwisbaar hakje van deAlgerijn Madjer. Of Mourinho na zijn Europese dubbelsucces bijPorto aanblijft, is nog maar de vraag. Hij wordt in Engelandgenoemd als nieuwe coach van Chelsea en Liverpool.

Doodsaai

De trainers van de twee verrassende finalisten hadden voor dewedstrijd aangekondigd dat het duel een allesbehalve saaieaangelegenheid zou worden. Geen van beide oefemmeesters wilde zijnstijl verloochenen, waardoor afgerekend diende te worden met dedoodsaaie finales in de Champions League van de afgelopen jaren.

De mooie woorden van de coaches bleken voor rust geen stuiverwaard. In de eerste helft vielen nauwelijks kansen te noteren. Hetopeningsdoelpunt kwam voort uit een toevalligheid. Pas na de pauze- eigenlijk pas na 70 minuten - werd het duel een aardigschouwspel. Porto schudde Monaco op geraffineerde wijze van zich afen trakteerde op die manier de ruim 53.000 toeschouwers in hetstadion AufSchalke op een plezierige avond, mét veel goals.

Pech

In de eerste helft bleken de teams aan elkaar gewaagd. Monaco hadeen goede start en had al na drie minuten de pech dat Porto-doelmanBaia, die al twee Europa Cups op zijn naam heeft, een gevaarlijkecounter van de club uit het stadstaatje op waarde schatte. DePortugees verliet razendsnel zijn doel om de doorgebroken Giuly testuiten. Met een redding ver buiten het strafschopgebied voorkwamhij een snelle treffer.

Voor Giuly eindigde de finale al vrij snel na zijn gemiste kans.De aanvoerder van Monaco verliet al in de 23e minuut met eenblessure het veld en werd vervangen door Prso, die dit seizoen naammaakte met zijn vier goals in de groepswedstrijd tegen Deportivo laCoruña (8-3).

Schakel

Met het uitvallen van Giuly verloor Monaco een belangrijkeschakel in het team. Na de goede start van de Franse ploegherstelde Porto het evenwicht en vocht zich langzaam terug in hetduel, zonder overigens echt gevaarlijk te worden.

Het elftal hadook het geluk dat de Deense scheidsrechter Nielsen na een half uurspelen Morientes wegens buitenspel terugfloot. Dat was nietterecht, bleek in de herhaling, zoals wel vaker in het nadeel vande Fransen werd gefloten als het op buitenspel aankwam.

Onverwacht

Het openingsdoelpunt van de wedstrijd kwam eigenlijk totaalonverwacht. In de 39e minuut gaf Paulo Ferreira vanaf derechterkant een voorzet, die door de verdediging van Monaco simpelleek worden weggewerkt. De bal kwam echter in de voeten van de pas-jarige Braziliaan Carlos Alberto, die met een eenvoudigeintikker de belangrijke 1-0 maakte.

Na de pauze had Monaco ongeveer een half uur nodig om druk teontwikkelen op het doel van de Porto. Uitgerekend in de periode dathet elftal van Didier Deschamps vat leek te krijgen op deuitgekiende Portugezen, deelde Porto de doodskus uit. Uit eensnelle aanval, die eigenlijk afgefloten had moeten worden wegenseen overtreding op Morientes, maakte Deco de 2-0.

Op slot

Amper vierminuten later deed invaller Alenichev de wedstrijd definitief opslot, waarmee hij voor het tweede jaar op rij scoorde in eenEuropese finale, 3-0.