FALZES - Met het opdoemen van de bergen is supersprinterAlessandro Petacchi dinsdag voorlopig uit het zicht verdwenen enzijn de kanshebbers voor de eindzege in de 87e Giro aan het frontverschenen. Met Damiano Cunego voorlopig als grote winnaar,individueel, en Saeco als ploeg.

De 22-jarige Italiaan, de jeugdwereldkampioen van 1999 en degrote hoop van een hele wielernatie, won niet alleen de zestiendeetappe over 217 kilometer van San Vendemiano naar Falzes over viervenijnige cols, maar heroverde ook de roze leiderstrui.

Die droeg hij al eerder gedurende zes dagen, nadat de renners deeerste bergen hadden beklommen en hij twee ritzeges had geboekt enzich als medefavoriet had aangediend. "Het is moeilijk te geloven.Alles ging goed vandaag. Ik voelde me sterk en heb alles gegeven.Ik voel me ook goed genoeg voor de komende etappes, maar de Giro isnog lang. Laat ik voorlopig maar met beide benen op de grondblijven."

Meesterknecht

Cunego, aan de Ronde van Italië begonnen als meesterknecht vantitelverdediger Gilberto Simoni, kwam alleen over de streep. Hijging op de voorlaatste col, de Passo Furcia, vol in de aanval enhad uiteindelijk een voorsprong van 1.16 op zijn landgenoot RinaldoNocentini en van ruim anderhalve minuut op de Zwitser AlexandreMoos.

Het verschil met Jaroslav Popovitsj (22e), die op de pijnbankwerd gelegd door de ijzersterke Saeco-ploeg van Cunego, was grootgenoeg om de Oekraïner van de eerste plaats in het algemeenklassement te verdrijven. Hij werd ook nog gepasseerd door zijnlandgenoot Sergej Gontsjar, die in gezelschap van Simoni over destreep kwam.

Uitgemergeld

Popovitsj, die in zijn eentje moest opboksen tegen de overmachtvan Cunego, Simoni, Eddy Mazzoleni en Andrea Tonti, finishteuitgemergeld op vier minuten van de winnaar, wiens demarrage op delaatste helling voor niemand was te volgen.

De Zwitser NikiAebersold, die al eerder was ontsnapt en in de valse hoop op glorie kilometer vooruitreed, werd gepasseerd alsof hij stilstond.

Marco Pantani

De stijl en souplesse deden de vele kenners andermaal aan deonlangs overleden Marco Pantani denken. Cunego wilde van eenvergelijking met Il Parata echter niets weten. "Het is plezierigdat te horen en het versterkt mijn moreel, maar het is niet eerlijkmij op hetzelfde hoge voetstuk te stellen. Pantani was Pantani. Ikben slechts een jonge wielrenner die zo goed mogelijk zijn bestdoet."