COLORADO SPRINGS - Het Amerikaanse antidopingbureau (Usada) heeft bewijs dat Marion Jones betrokken is bij het dopingschandaal in de Verenigde Staten. Dat heeft advocaat Joseph Burton van Jones na een drie uur durend onderhoud met officials van de Usada, maandag in Colorado Springs, tegenover de New York Times toegegeven.

In de ogen van Burton is het bewijs evenwel zo summier dat er geen sprake kan zijn van strafvervolging of uitsluiting voor de zomerspelen in Athene.

Schorsing

In federaal onderzoek naar het Californische bedrijf Balco, de leverancier van voedingssupplementen én verboden prestatiebevorderende middelen zoals de nieuwe designdrug THG, dook de naam van Jones op. Usada stelt nadrukkelijk vast dat Jones in het verleden nooit positief reageerde bij een controle, maar dat het bewijs aanleiding kan vormen haar te schorsen voor de zomerspelen. Het bureau weigerde evenals Burton het bewijs nader toe te lichten.

Jones en Usada kwamen op verzoek van de drievoudig olympisch kampioene in Colorado Springs bijeen in een poging haar naam te zuiveren. Ze wilde een einde maken aan de geruchten dat zij een goede klant was van Balco.

Transactie

In september 2000 werd een bedrag van dollar overgemaakt van de rekening van Jones aan Balco. Jones ontkent dat zij dat bij die transactie betrokken was. In die tijd was ze getrouwd met kogelstoter C.J. Hunter die tijdens de spelen van Sydney betrapt werd op het gebruik van nandrolon.

Burton had Usada gevraagd de oude urinestalen of bloedmonsters van zijn cliënte opnieuw te analyseren. Usada antwoordde daarop schriftelijk dat er geen oude stalen van Jones voorradig zijn. Die waren na de negatieve resultaten vernietigd. Jones gaf na het onderhoud een verklaring af waarbij zij opnieuw benadrukte nooit een verboden, prestatiebevorderend middel te hebben genomen. "Ik heb alle vragen van Usada beantwoord", aldus Jones. "Ik heb Usada duidelijk gemaakt dat ik nooit dope heb gebruikt."

Kelli White

Vorige week accepteerde Kelli White een schorsing van twee jaar nadat ze was geconfronteerd met documenten waarin haar gebruik van steroïden onomstotelijk vast stond. White, die op de wereldtitelstrijd in Parijs 2003 de 100 en 200 meter won, reageerde nooit positief bij een dopingcontrole.

Usada stelt ook een onderzoek in naar Michelle Collins, een atlete uit de stal van Jos Hermens en wereldkampioene indoor 2003 op de 200 meter.