SAN VENDEMIANO - Alessandro Petacchi heeft maandag zijn achtste ritzege in de Ronde van Italië behaald. Hij bleef in de vijftiende etappe over 234 kilometer van Porec in Kroatië naar San Vendemiano de Australiër Robbie McEwen en de Duitser Olaf Pollock net voor.

In het algemeen klassement veranderde aan kop niets. De Oekraïner Popovitsj bleef leider met drie seconden voorsprong op zijn landgenoot Gontsjar en ruim een minuut op de Australiër Bradley McGee.

Niet eenvoudig

"Misschien lijkt het op tv gemakkelijk, maar om acht keer te winnen, dat is niet eenvoudig", reageerde Petacchi. "De sprint van vandaag was anders dan de vorige. Ik moest een achterstand goedmaken, maar ik voelde dat ik dat nog in mijn benen had."

De Italiaan won vorig seizoen dertig sprints, waaronder zes tijdens de Giro, vier tijdens de Tour de France en vijf in de Ronde van Spanje. Hij heeft zijn zinnen nu gezet op de laatste etappe van de Giro en dan zoveel mogelijk overwinningen in de Tour.

Dat laatste is volgens Petacchi nog niet zo vanzelfsprekend. "Iedereen wil de sprints winnen in Frankrijk. Maar het is mijn eerstvolgende grote wedstrijd en ik hoop dat ik dan dezelfde goede vorm weer kan vinden. Ik wil ten minste vier etappes winnen en het einde halen."

Bergen

Maandag was het voorlopig de laatste kans voor Petacchi en de andere sprinters in de Giro. Dinsdag doemen de bergen op. De zestiende etappe gaat van San Vandemiano naar Falzes in de Dolomieten over 217 kilometer. "Het is een lange en zware etappe", aldus klassementsleider Popovitsj. "Dus ik zeg nu alvast dat ik de roze trui ga kwijtraken, in de hoop dat ik ongelijk krijg."