AMSTERDAM - Alleen als de grote postmarkten Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ook in 2007 opengaat, wil TPG Post meewerken aan een vervroegde liberalisering van de Nederlandse markt. Volgens Europese richtlijnen wordt de postmarkt in 2009 geliberaliseerd.

Nederland wil vooraan lopen door dat in 2007 al te laten gebeuren. TPG Post presenteerde woensdag een aantal voorstellen over de liberalisering aan de Nederlandse regering en Tweede Kamer. "Het kan niet zo zijn dat TPG slechts betrekkelijke mogelijkheden heeft in andere landen, terwijl iedereen hier op de markt kan komen concurreren", aldus directeur H. Koorstra van TPG Post. Nederland loopt in Europa vooraan wat betreft liberalisering, alleen de Zweedse en Finse markten zijn volledig open.

Als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk niet meegaan met een open markt, wil TPG Post ook niet liberaliseren. "Als we dat wel doen, zijn we de Gekke Henkie van Europa", zegt Koorstra. "We willen een signaal afgeven aan de overheid: kijk ook eens naar de Europese regels, Nederland is geen eiland in Europa."

Franse postmarkt

Het openen van de grote Franse postmarkt is erg moeilijk, aldus Koorstra. "Het is niet realistisch om die snel te willen liberaliseren. Alhoewel we het wel proberen." Volgens de directeur heeft het bedrijf interesse in enkele distributiebedrijven in dat land. Namen noemde Koorstra niet.

Verder stelt TPG Post voor de eigen monopoliepositie op brieven te verkleinen van 100 gram naar 50 gram in 2004. De Europese Unie wil dat pas in 2006. Ook mogen concurrenten wat TPG Post betreft brievenbussen plaatsen aan de weg en tegen betaling gebruik maken van postkantoren. Het aantal postvestigingen blijft zoals afgesproken op 2100 vestigingen en duizend verkooppunten van postzegels en dergelijke. De dienstverlening gaat omhoog met meer diensten voor ouderen, gehandicapten en mensen die in landelijke gebieden wonen. Het tarief voor postzegels blijft stabiel, wat wil zeggen dat in de komende vijf jaar de prijs één keer wordt verhoogd, onder het inflatiepercentage.

Belang overheid

De overheid wil het belang in TPG terugbrengen van 35 procent naar ongeveer 10 procent. Daarom wil TPG zekerheid voor zijn aandeelhouders. Wanneer TPG Post met de regering over de voorstellen spreekt, kon de directeur niet zeggen.

Toezichthouder Opta pleit al langer voor een open postmarkt, net zoals de telecommarkt geliberaliseerd is. De vergelijking tussen het openen van de telecom- en postmarkt wordt volgens Koorstra vaak ten onrechte getrokken. "Je pakt de telefoon op en je kunt bellen, maar als je de klep van de brievenbus optilt, wil dat niet automatisch zeggen dat er post ligt." TPG Post vindt de toezichthouder niet meer nodig na het openstellen van de markt, omdat het dan een normale bedrijfstak is.

Op het gebied van pakketten en ongeadresseerde post kent de Nederlandse markt al concurrenten. Deze bedrijven eten volgens Koorstra "de krenten uit de pap". "Zij bezorgen slechts tweemaal per week. Ze zitten dan wel ruim onder onze prijs, maar het risico bestaat natuurlijk dat de kwaliteit van de bezorging onder druk komt."