LIVERPOOL - Liverpool heeft manager Gerard Houllier maandag met onmiddellijke ingang ontslagen. De 56-jarige Fransman heeft de Engelse voetbalclub zes jaar onder zijn hoede gehad. Onder het bewind van Houllier won Liverpool in 2001 de FA Cup, de League Cup en de UEFA Cup.

Afgelopen seizoen vielen de prestaties met een vierde plaats in de competitie tegen en kwam zijn positie onder druk te staan. Het is voor het eerst in vijftig jaar dat Liverpool een coach voortijdig aan de kant schuift.

In oktober 2001 zakte Houllier tijdens een wedstrijd van zijn club in elkaar. Hij onderging een hartoperatie en stond zes maanden op non-actief. "Ik kwam hier zes jaar geleden als supporter van Liverpool en vertrek als een nog grotere fan", reageerde hij op de website van de club op zijn ontslag. "Ik ga nu weg bij Liverpool, maar zal de club nooit vergeten."

Volgens Houllier is de afgelopen tijd te veel druk op hem en bestuur komen te staan om nog verder te kunnen. "Ik had zelf nog wel met de druk kunnen omgaan, maar ik vond het schadelijk voor de spelers met het oog op het komende seizoen."

Shinawatra

De Thaise premier Thaksin Shinawatra probeert zich in te kopen in de club. Hij komt binnenkort naar Liverpool om verder te onderhandelen over een bod van 60 miljoen pond voor 30 procent van de club. Het bestuur blokkeerde eerder een bod van 73 miljoen pond van Liverpool-fan Steve Morgan.

Alan Curbishley van Charlton Athletic en Rafael Benitz zijn de belangrijkste kandidaat Houllier op te volgen. Houllier had nog een doorlopend contract en ontvangt een afkoopsom van zo'n 1,5 miljoen euro.