GELSENKIRCHEN - FC Porto en AS Monaco zullen hun stijl in de finale van de Champions League niet verloochenen. Dat hebben de trainers José Mourinho en Didier Deschamps in Gelsenkirchen toegezegd. De twee halfzwaargewichten in het Europese clubvoetbal kunnen woensdagavond in de Arena AufSchalke het patroon van doodsaaie finales doorbreken.

"Wij hebben in alle wedstrijden in de Champions League de aanval gezocht", kijkt Deschamps terug. "Die strategie heeft ons in de finale gebracht. Waarom zouden we tegen Porto van tactiek veranderen?" Mourinho verwacht van zijn spelers dat ze zullen jagen op de tegenstanders. "Wij hebben overal agressief vooruit verdedigd, de tegenstander vastgezet op de eigen helft. Dat zullen wij tegen Monaco ook doen."

Mourinho (41) leerde het vak van Bobby Robson en Louis van Gaal. Zelf was de Portugees een bescheiden voetballer bij Setubal. Geen hoogvlieger maar een dienende speler, een waterdrager. Hij was zes jaar assistent van Robson en daarna drie jaar van Van Gaal. In 2000 werd hij eigen baas bij Benfica, het jaar erop bij Uniao Leira en vanaf januari 2002 bij FC Porto.

Bij Porto oogstte hij veel succes. Hij werd twee keer landskampioen, won in 2003 de Portugese beker en de UEFA-beker door winst in de finale op Celtic (3-2). Dit jaar loodste hij FC Porto na zeventien jaar weer naar de finale van de Champions League. In werd de Portugese kampioen Europees kampioen bij de landskampioenen door het historische hakballetje van de Algerijn Madjer in Wenen in de finale tegen Bayern München (2-1).

Deschamps

Deschamps (35), de terriër op het middenveld, leerde het trainersvak in de praktijk. Hij speelde 103 interlands voor Frankrijk, werd met het Franse elftal wereld- en Europees kampioen. Debuteerde in 1985 op zijn zeventiende bij FC Nantes in de hoogste divisie, speelde daarna bij Marseille, Bordeaux, wederom Marseille, Juventus, Chelsea en sloot na achttien jaar profvoetbal zijn loopbaan in 2001 af bij Valencia. Hij stond vijf keer in de finale van de Champions League (won er twee), werd twee keer met Marseille landskampioen in Frankrijk, drie keer met Juventus in Italië.

AS Monaco

In juni 2001 trad hij in dienst als trainer van AS Monaco. Na zijn eerste jaar haalde hij de bezem door de spelersgroep. Volgevreten vedetten als Simone, Bierhoff, Panucci, Gallardo en Porato moesten plaats maken voor gretige jongeren als Evra, Givet en Rodriguez. Met de Franse internationals Rothen en Giuly en de van Real Madrid geleende Morientes vormden zij het hart van een sterk aanvallend ingestelde ploeg.

Motiveren

Beide trainers hebben één ding gemeen: zij kunnen spelers met weinig woorden tot op het bot motiveren. "Didier verstaat de kunst onze ploeg relaxed het veld in te sturen in belangrijke wedstrijden. Hij vindt altijd de juiste woorden om de stress in de kleedkamer achter te laten", zegt middenvelder Edouard Cissé. Deschamps staat in belangstelling van zijn oude werkgever Juventus.

"Als hij weggaat", waarschuwt Giuly, "loopt de hele club leeg." Mourinho slaagde er in van FC Porto een hecht collectief te maken. "Porto is ijzersterk in het heroveren van de bal en specialist in de counter", weet Morientes van AS Monaco. "Met Deco op het middenveld en McCarthy (ex-Ajax) en Derlei in de aanval zijn ze razend gevaarlijk." Mourinho denkt dat zijn ploeg de Cup zal winnen, Deschamps ook.

Voor de gokkers is de finale tussen beide ploegen trouwens een handenwrijvertje. FC Porto stond bij de bookmakers voor aanvang van de Champions League 40-1, AS Monaco zelfs 80-1.