BRUSSEL - De Belgische wielerbond heeft donderdag Frank Vandenbroucke voor zes maanden geschorst. Tussen 22 maart en 21 september mag de Belg niet in actie komen. Hij kreeg ook een boete van 6800 euro. Bij de renner werden vorige maand bij een huiszoeking verboden middelen aangetroffen.

In gezelschap van zijn manager en twee advocaten werd de voormalige renner van Domo-Farm Frites donderdagmiddag gedurende drie kwartier verhoord door de tuchtcommissie van de Belgische bond. Hij probeerde zich te weren tegen de beschuldigingen die waren ontstaan na de vondst, 27 februari, van epo, clenbuterol en morfine. Overigens werd Vandenbroucke daarop direct ontslagen bij Domo-Farm Frites.

Zwaar

Zijn manager, Paul de Geyter, noemde de straf zeer zwaar. Aangezien Vandenbroucke al een maand niet heeft gereden en de schorsing pas aan het einde van het seizoen afloopt, vindt De Geyter dat de straf feitelijk een heel jaar beslaat. "Of Frank in beroep gaat, weten we nog niet." Beroep is mogelijk bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne. Behalve de fiets moet Vandenbroucke voorlopig ook zijn auto laten staan. Het rijbewijs van de renner is ingenomen.

Dronken

Vandenbroucke had dronken achter het stuur gezeten. Vandenbroucke reed in de buurt van zijn woning in Lebbeke een weiland in. Bij zijn poging om het weiland uit te komen, belandde hij op een oprit. De bewoners dachten dat er autodieven buiten stonden en alarmeerden de politie. De toegesnelde agenten troffen echter, in plaats van autodieven, een aangeschoten Vandenbroucke aan. Na een 'positieve' blaastest trok de procureur onmiddellijk zijn rijbewijs in.