HOOGEVEEN - De leiding van de TVM-schaatsploeg heeft besloten de contracten met schaatser Bob de Jong en assistent-coach Jac Orie niet te verlengen. In het geval van De Jong is dat in overleg besloten, Orie paste niet in de "toekomstige structuur" die de teamleiding voor ogen heeft.

Dit betekent dat de weg vrij is voor Geert Kuiper, de trainer die de ploeg de afgelopen jaren onder zijn hoede had. Hij heeft een mondelinge overeenkomst met het management voor volgend seizoen. Orie en Kuiper wilden beiden graag verder bij TVM.

Kuiper wil dat nog steeds, maar is voorzichtig. "Vorig jaar zijn er wat afspraken gemaakt, maar na het seizoen zag het er wat anders uit. Ik weet dat Jac niet blijft, maar ik heb nog geen gesprekken gevoerd over volgend jaar. Dus ik wacht af." Teammanager Patrick Wouters van den Oudenweijer vindt het eveneens te vroeg om te stellen dat Kuiper volgend jaar nog bij TVM werkt. "Over de verdere invulling van de technische staf is nog niets besloten."

Orie was afgelopen seizoen binnen het team nadrukkelijker naar voren geschoven. De schaatsers waren uitermate tevreden over de assistent, die de sport meer wetenschappelijk benadert. Orie heeft bewegingswetenschappen en bewegingstechnologie gestudeerd. Hij betreurt zijn vertrek na twee jaar dienst, maar wilde zelf niet werken onder de voorwaarden die Kemkers voor volgend jaar stelt.

"Gerard wil zelf alle programma's en schema's maken en daarbij de allrounders coachen. Voor de sprintploeg zoekt hij dan alleen nog iemand die wil coachen. Maar het leukste gedeelte zou ik dan niet mogen doen. Toen heb ik gezegd: ik blijf alleen als ik meer verantwoordelijkheden krijg."

Nu Orie die niet heeft gekregen, moet hij op zoek naar iets anders. "Er bestaat al interesse, van bestaande ploegen. Het is allemaal nog heel pril." De Jong gaf al eerder aan niet per se verder te willen bij TVM. Hij had maandag een gesprek met directeur Arjan Bos, waarna nog geen definitief besluit volgde. Dat is nu wel gebeurd.

Voor De Jong resteren vier opties. Hij is benaderd door de ploegen van Bart Veldkamp en DSB, hij denkt na over het opzetten van een eigen team en hij lonkt naar het marathonschaatsen.

/DOSSIERSchaatsen