MADRID - FC Barcelona heeft zich zondagavond verzekerd van deelneming aan de Champions League, met dank aan Real Sociedad. De ploeg van Frank Rijkaard verloor in de slotwedstrijd van een gedenkwaardig seizoen in de Primera Division met 2-1 bij Zaragoza, maar dat deerde niet.

Concurrent Real Madrid, al wekenlang volledig van slag, herstelde zich opnieuw niet. Nu blameerde de Koninklijke zich in het eigen Bernabeu. Real Sociedad, met Sander Westerveld in het doel, won er met liefst 4-1. Barcelona behield derhalve zijn twee punten voorsprong op Real en kon dat, na de gigantische achterstand bij de winterstop, als een kampioenschap vieren.

Valencia

Landskampioen Valencia, nog volop nagenietend van de Spaanse titel en de UEFA Cup, verloor thuis met 0-1 van Albacete door een treffer van Aranda na een uur. De supporters waren begrijpelijk zeer vergevingsgezind.

Barcelona

Barcelona kwam in Zaragoza al na tien minuten op voorsprong dank zij Saviola. Cani maakte nog voor rust gelijk. De bank van Barça en de Catalaanse aanhang thuis konden daar niet mee zitten, omdat zij tot groot genoegen hadden gehoord dat Real Madrid in de Spaanse hoofdstad na een dik half uur al met 0-3 achterstond. In de tweede helft plezierde Soriano de 32.000 getrouwen door Zaragoza de drie punten te bezorgen.

Verdiend was dat nauwelijks. Barcelona was beter, gevaarlijker, maar verzuimde de kansen te benutten. Ook de Nederlandse invallers Kluivert en Overmars konden de productiviteit niet aanzwengelen. In de beginopstelling van Rijkaard stonden Reiziger, Van Bronckhorst, Cocu en Davids. De laatste maakte een kwartier voor tijd plaats voor de nog aanvallender ingestelde Braziliaan Mota. Overmars was even eerder om dezelfde reden Reiziger komen aflossen.

Real

Real Madrid, zonder zijn gangmakers Zidane en Beckham, vervreemde zich verder van zijn supporters, nog maar 50.000 in getal. Zij keken vol ongeloof naar het scorebord. Daarop prijkte na minuten 0-3. De doelpunten waren van Kovacevic, Xabi Prieto en De Paula. De tegentreffer van Figo uit een strafschop verontrustte Real Sociedad niet. Na rust benutte Xabi Prieto er ook een. Real werd in de eindrangschikking nog gepasseerd door Deportivo dat wel won. Beiden moeten voorronde Champions League spelen.

Na Murcia degradeerden ook het eens zo trotse Celta de Vigo en Valladolid, ondanks de zege op Villarreal (3-0). Espanyol redde zich door Murcia met 2-0 te verslaan.