MONACO - In de Grand Prix van de glitter en de glamour kwam zondag een einde aan de imposante zegereeks van Michael Schumacher in zijn bloedrode Ferrari. Jarno Trulli ging in de nauwe straten van Monaco met de overwinning aan de haal. Zijn eerste in de Formule 1 in zijn achtste seizoen en 117e grand prix.

De 29-jarige Italiaan uit Pescara profiteerde van het bizarre uitvallen van Schumacher en stuurde zijn Renault ondanks een verwoed aandringende Jens Button naar zijn eerste zege. Button reed in zijn Bar-Honda 0,4 seconde later over de streep. Rubens Barrichello verzachtte de pijn van Ferrari en kwam als derde over de meet. In het WK-klassement behield de 35-jarige Schumacher, die de voorgaande vijf races op zijn naam schreef, de leiding.

Drama

Monaco 2004 werd voor Schumacher een drama in zakformaat. In de training ging hij zaterdag vergeefs op zoek naar zijn zestigste polepositie. Trulli was de snelste en veroverde zijn eerste polepositie. Bij de start verloor de wereldkampioen zondag twee plaatsen. Hij werd overrompeld door de valse start van Sato in zijn Bar-Honda en viel terug van vier naar zes.

Sato

Sato stond aan de basis van de eerste van vele incidenten. Hij blies in de derde ronde zijn motor op en in de rookwolken klapte Fisichella in zijn Sauber over de McLaren van Coulthard. Wonder boven wonder stapte de Italiaan ongedeerd uit zijn wrak. Na de herstart nam het Renault-duo Trulli en Alonso de leiding stevig in handen. Trulli voorop in de rug gedekt door Alonso als buffer.

Gevaarlijk geintje

In de 42e ronde viel Alonso uit. Hij werd in de tunnel door Ralf Schumacher gedwongen van zijn lijn af te wijken en stuurde zijn Renault in de vangrails. "Die Ralf Schumacher moeten ze voor zijn leven schorsen", brieste de Spanjaard. "Dit is niet de eerste keer dat hij zo'n gevaarlijk geintje uithaalt." Voor de tweede keer werd de race geneutraliseerd en reed het veld keurig in gelid achter de veiligheidswagen aan.

Trulli

In die fase, kort na de tweede pitsstop van Trulli, voerde Michael Schumacher het veld aan gevolgd door Juan Pablo Montoya. In de tunnel ging Schumacher plotseling op de rem staan. Vermoedelijk om zijn banden op te warmen voor de naderende herstart. Montoya schrok van die actie en zijn reflex om de Ferrari te ontwijken kwam te laat. De Colombiaan duwde de wagen van Schumacher tegen de muur waardoor het linker voorwiel van de Ferrari afbrak.

Schumacher zocht de pits op en verdween halsoverkop van het circuit. Met zijn vertrek lag de weg vrij voor Trulli. Voor de ogen van George Clooney, Brad Pitt, Naomi Campbell en de voltallige familie van prins Rainier behaalde hij zijn eerste zege, in de duurste optocht van de wereld nog wel.

Na afloop was er druk overleg tussen Schumacher, Montoya, de twee teamdirecties en de drie racecommissarissen. De technologische data en de video-beelden van het ongeval kwamen tijdens de hoorzitting uitgebreid aan bod. Uiteindelijk werd de botsing tussen Schumacher en Montoya afgedaan als een 'normale' aanrijding. Dat betekent dat beide coureurs niet hoeven te vrezen voor sancties.