ROTTERDAM - Voor het tweede achtereenvolgende seizoen is PSV in de UEFA Beker gesneuveld in de kwartfinales. De vorige keer belemmerde FC Kaiserslautern de ploeg de weg, nu was het Feyenoord dat op basis van twee duels terecht bij de laatste vier zit. Voor de vierde keer dit seizoen speelden beide teams gelijk.

Feyenoord verwierf uiteindelijk een plek in de halve finale door de strafschoppenserie met 5-4 te winnen. Na 120 minuten stond het 1-1. Pierre van Hooijdonk maakte opnieuw het verschil. Op de cruciale momenten neemt hij zijn ploeg ter hand.

'Diep triest'

"Dit is diep triest", stamelde PSV-coach Erik Gerets. Hij moet zorgen dat zijn aangeslagen ploeg klaar is voor de competitietopper van zondag tegen Ajax

Voor Feyenoord lonkt de finale, zeker met De Kuip als speelplaats. Dat vooruitzicht zal ongetwijfeld als dope werken voor de spelers. De laatste keer dat Feyenoord de halve finales bereikte van een Europees bekertoernooi was in het seizoen 1995/1996 onder trainer Arie Haan. Rapid Wien bleek daarin te sterk. Trainer Bert van Marwijk stelt dat zijn ploeg hoe dan ook de underdog is in de halve eindstrijd.

Beter spel Feyenoord

Ondanks het betere spel stond Feyenoord op de rand van uitschakeling. PSV had de enerverende wedstrijd op de normale manier kunnen beslissen. In de 76e minuut scoorde Mark van Bommel op fraaie wijze. De Eindhovenaren hadden daarna de wedstrijd moeten beslissen via eerst Ramzi en later Kezman. De ploeg riep het onheil over zichzelf af.

"Feyenoord was de licht betere ploeg, maar na de 0-1 hadden we moeten uitlopen. Onbegrijpelijk dat we niet op 0-2 kwamen. Ook onprofessioneel. We hadden alle ballen de tribune in moeten rammen", verzuchtte Gerets.

Goudhaantje

Want in de allerlaatste minuut bewees Van Hooijdonk opnieuw zijn enorme waarde voor de Rotterdammers door de 1-1 binnen te koppen. In de verlenging nam Feyenoord vervolgens het initiatief en had het de betere kansen. PSV speelde al na vier minuten in de verlenging met tien man, doordat Van Bommel zijn tweede (domme) gele kaart had gekregen. Dat overkwam hem vorig jaar ook al tegen Kaiserslautern en daarvoor tegen Bayern München. Gerets maakte hem echter geen verwijten, althans niet publiekelijk.

Van Hooijdonk, de topscorer van Nederland, maakte de beslissende strafschop: 5-4. Vooraf was al afgesproken dat hij de laatste zou nemen. Hij is koelbloedig, de meeste ervaren speler en zeker van zijn zaak. Feyenoord oefent trouwens veel op penalty's. In de bekerwedstrijd in Eindhoven, eerder dit seizoen, ging PSV na strafschoppen verder. Van Marwijk had geen lijstje opgesteld, dat liet hij over aan zijn assistent John Metgod. De coach had alleen de volgorde iets veranderd.

Gakhokidze ongelukkig

Voor Feyenoord scoorden ook Ono, Paauwe, Van Wonderen en Bosvelt vanaf elf meter. Namens PSV, dat woensdag nog uitvoerig oefende op strafschoppen, scoorden Bruggink, Ooijer, Heintze en Kezman. Gakhokidze was de derde speler in de serie, terwijl de Georgiër niet op de lijst van Gerets stond. Maar Van Bommel was al met rood weggestuurd, terwijl Bouma geen penalty wilde nemen.

Opnieuw bleek dat PSV wel de beste selectie heeft van Nederland heeft, maar mentaal gezien tekort schiet in topwedstrijden. Als het er echt om gaat, gaan de beste spelers in de fout en heeft de ploeg niet het vermogen zakelijk en effectief een wedstrijd te beslissen. Als PSV zondag niet wint van Ajax, heeft het binnen vier dagen het hele seizoen verknald.