PARIJS - Martin Verkerk opent zijn jacht naar nieuw succes op Roland Garros met de wedstrijd tegen Julien Boutter. De verrassende finalist van vorig jaar werd vrijdag tijdens de loting voor het grandslamtoernooi in Parijs aan de Fransman gekoppeld. Boutter kreeg van de organisatie een wildcard. Verkerk is als negentiende geplaatst.

Sjeng Schalken speelt zijn eerste partij tegen de Zweed Robin Soderling. John van Lottum trof het niet met de als vijfde gerangschikte Spanjaard Carlos Moya als tegenstander. Hij won dit jaar de toernooien van Chennai, Rome en Acapulco en was halvefinalist in Monte Carlo. Dennis van Scheppingen moet het opnemen tegen de Rus Mikhail Joezni. Raemon Sluiter werd gekoppeld aan een qualifier.

Ferrero

De Spaanse titelverdediger Juan Carlos Ferrero, vorig jaar te sterk voor Verkerk, begint het toernooi tegen de Duitser Tommy Haas. De Zwitser Roger Federer, nummer één van de wereld, stuit op een qualifier. Er doen geen Nederlandse vrouwen mee in Parijs. De Belgische Justine Henin-Hardenne, die in 2003 won ten koste van haar nu ontbrekende landgenote Kim Clijsters, speelt haar eerste wedstrijd tegen de Française Sandrine Testud.

Boutter

Verkerk, Schalken en Van Lottum staan op het gravel in de Franse hoofdstad voor het eerst tegenover hun opponent. Boutter onderging vorig jaar september een operatie aan de schouder en speelde dit seizoen pas drie wedstrijden op de ATP-tour. Half april verloor hij in Estoril van landgenoot Patience. Deze week was hij actief in Casablanca. Hij won van de Marokkaan Ziadi en ging in de tweede ronde onderuit tegen landgenoot Benneteau. Van Scheppingen tenniste eerder dit jaar in Dubai al tegen Joezni. Hij verloor toen in twee sets: 4-6 5-7.

Soderling kwam deze week uit in St Polten. De 19-jarige Zweed strandde daar in de eerste ronde tegen de Oostenrijker Koubek. Soderling haalde dit jaar op hardcourt de finale in Marseille.